Accounting begrippenlijst

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 12-10-2016

Moedermaatschappij

betekenis & definitie

Een moedermaatschappij is een onderneming of bedrijf dat eigenaar is van een of meer andere bedrijven. Een moedermaatschappij heeft genoeg aandelen van een ander, juridisch zelfstandig bedrijf, om zeggenschap in dat bedrijf te hebben. Een moedermaatschappij vormt samen met haar dochtermaatschappijen een concern.

In de meeste gevallen is een moedermaatschappij een “lege”holding, dat wil zeggen dat het zelf niets produceert, maar enkel de eigenaar is van andere bedrijven. De taak van een moedermaatschappij is het toezicht houden op de ondernemingen die door de dochtermaatschappijen gevoerd worden. Wanneer een dochteronderneming op haar beurt ook weer een dochteronderneming voert, wordt er ook wel van een grootmoederonderneming gesproken.

De moedermaatschappij houdt de aandelen van andere bedrijven en voert het bestuur van het concern als geheel. Dit geeft de moedermaatschappij het recht om directeuren te benoemen en ontslaan. Het komt vaak voor dat dezelfde mensen in zowel de moeder- als de dochtermaatschappij directeur zijn.

In Nederland heeft de moedermaatschappij van een concern vaak de vorm van een NV, BV, of een andere rechtsvorm waarbij het kapitaal in aandelen is verdeeld. Als moedermaatschappij kan echter ook coöperatie optreden. In geval van een beursgenoteerde groep zijn het vooral de aandelen in de moedermaatschappij die aan een beurs genoteerd zijn.

Het bestuur van een concern is gecentraliseerd in de moedermaatschappij. De raad van bestuur van de moedermaatschappij is eindverantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de hele groep. De Raad van Commissarissen houdt weer toezicht op de raad van bestuur.