Pieterburen betekenis & definitie

Beginpunt (zo u wilt eindpunt) van het eerste en tevens het langste gemarkeerde Lange-Afstand-Wandelpad in Nederland: het Pieterpad. Het is een route voor volhouders. Het pad loopt naar de Sint-Pietersberg in Maastricht, een tippel van 485 kilometer.

Het Nederlandse Kustpad (Lange-Afstand-Wandelpad nummer 5) is langer (679 kilometer). Maar dat traject bestaat uit vijf verschillende paden, elk met een lengte van ruim 100 kilometer, die aan elkaar zijn geknoopt. Het volgt de Nederlandse kust vanaf Sluis tot Nieuweschans. De routes lenen zich ook prima om in kortere etappes te worden afgelegd.

Al deze routes zijn samengesteld door het Wandelplatform LAW (Lange-Afstand-Wandelpaden). Die zijn daar specialist in. Speciaal voor doorstappers ontwikkelde de LAW zo'n 35 officiƫle langeafstandswandelpaden, met een totale lengte van 6000 kilometer. De routes zijn ook als dagtocht te wandelen. In de routebeschrijvingen staan de bushaltes en NS-stations, waar de tocht onderbroken kan worden. Info: Wandelplatform LAW in Amersfoort.

Pieterburen is vooral bekend vanwege het grootste opvangcentrum voor zeehonden. Gewonde en zieke zeehonden en jonge dieren die door hun moeder in de steek zijn gelaten (de zogeheten 'huilers') worden er net zo lang verzorgd, tot ze in de Waddenzee kunnen worden teruggezet. Er is een speciale leer- en activiteitenhoek voor kinderen.