Nieuweschans betekenis & definitie

In 1980 werd diep in de bodem onder dit vestingstadje bronwater ontdekt. Het bevat een hoge concentratie minerale zouten die een waslijst ziektes helpen genezen en stress om zeep helpen. Boven de bron verrees het eerste kuuroord in Nederland. In Fontana, zoals de naam tegenwoordig luidt, kan men niet alleen marineren in heilzaam water met een constante hoge temperatuur, maar ook relaxen in moor-, algen- en kruidenbaden. Fontana biedt verder een gezondheids- en beautycentrum.

Nieuweschans is het begin- en eindpunt van het Nederlands Kustpad naar het Zeeuwse Sluis (Lange-Afstand-Wandelroute nummer 5). Door vijf verschillende trajecten van elk ruim 100 kilometer aan elkaar te knopen, ontstond een tippel van in totaal 679 kilometer, het langste wandelpad in Nederland. Het Pieterpad van Pieterburen* naar Maastricht* (L) is korter, maar bestaat wel uit één stuk. De routes kunnen ook prima in kortere etappes worden geknipt.

De collectie van het enige naaimachinemuseum in Nederland gaat terug tot 1850. In totaal zijn er zo'n 350 huishoudelijke en industriële machines te bewonderen, allemaal antiek of uit grootmoeders tijd. Bezoekers vinden er verder kindernaaimachientjes, breimachines, naaigereedschap en een compleet ingerichte kleermakerij en schoenmakerij. Adres: Hoofdstraat 29. Te bezoeken op afspraak.

TIP: Nieuweschans was in de Tachtigjarige Oorlog een belangrijke garnizoensplaats. Het Vestingmuseum blikt terug op die periode. Adres: 1e Kanonnierstraat 2.