Edam betekenis & definitie

Trijntje Cornelisdochter Kever (1616-1633) was een grote meid; 9 voet en 3 duim om precies te zijn. Omgerekend naar onze maatstaven is dat ruim 2,5 meter. Zij is de langste vrouw die ooit in Nederland leefde.

De reuzin reisde onder de hoede van haar ouders als kermisattractie door het land. Trijntje heeft maar kort van haar roem mogen genieten, want de dood velde de boom van een meid toen zij 17 jaar was. In het Stadhuis/VVV-kantoor aan het Damplein 1 staan haar schoenen (maat 56) onder een levensgroot portret van De grote meid van Edam.

In het Edams Museum hangt ook een portret van de man met de langste baard. De ruige haardos, die een sterke gelijkenis vertoont met een ongesnoeide braamstruik, was bijna 4,5 meter lang en behoorde toe aan Pieter Dirkszoon (1528-1606). Hij was president-weesmeester, oftewel hoofd van het weeshuis. Om de weesjes financieel te steunen trok de behaarde Pieter Dirkszoon Langebaard het land door om zich tegen betaling op jaarmarkten te laten bekijken. Zo bezocht hij, volgens een afrekening, in 1583 Delft, Leiden, Rotterdam, Den Haag en Haarlem. De opbrengst van deze reis bedroeg ongeveer 200 gulden - in die tijd een fortuin. Pieter Dirkszoon veranderde zijn naam via Pieter Dirksz Langebaard in Pieter Baarts. Hij ligt begraven in het koor van de Grote Kerk van Edam.

Edam grossiert in wonderlijke kostgangers. In het Edams museum is ook Jan Claeszoon Clees op een schilderij vereeuwigd. Hij was de waard van de herberg 's Gravenhage in de Kerkstraat. 'De dikke waard', zoals zijn voor de hand liggend bijnaam luidde, woog 445 pond toen hij in 1612 op 42-jarige leeftijd overleed. Hij was daarmee de dikste man uit de Nederlandse geschiedenis.

Wie het Edams Museum bezoekt moet beslist afdalen in de unieke 'drijvende kelder'. Vroeger werd wel beweerd dat het een idee was van een kapitein die de zee miste en daarom onder zijn huis een deinende kelder liet bouwen - om zijn zeebenen te strekken. De werkelijkheid is minder spectaculair. De kelder werd gebouwd in de vorm van een gemetselde bak die op het grondwater dobbert en zo een watergekoelde provisiekast vormde. Edam telde vroeger meer 'drijvende kelders'. Adres: Damplein 8.

Nederland telt een aantal kaasmarkten (zie: Alkmaar). Maar in Edam is de enige kaasmarkt waar de kazen per boot worden aangevoerd. Dat gebeurt in juli en augustus elke woensdag. Dragers in historische kostuums lossen de kazen en zeulen ze naar de markt, waar ze onder het toeziend oog van de marktmeester worden gewogen en verhandeld.

Het enige DDR-museum in Nederland laat zien hoe de burgers in het voormalige Oost-Duitsland onder het strenge communistische regime leefden. De verzameling roept herinneringen op aan de sfeer van Trabantjes, grenscontroles en de Muur. Te zien zijn onder meer medailles, insignes, huishoudelijke artikelen, documenten en apparatuur om paspoorten te controleren. Adres: Bereklauw 10.

EGMOND-BINNEN

De Egmonder Sint-Adelbertabdij is de oudste abdij van Holland en Zeeland. Het oorspronkelijke gebouw werd in 1573 door de watergeuzen platgebrand. De huidige abdij dateert uit 1935 en herbergt een museum. Aardewerk, tegels, munten, textiel en andere bodemvondsten geven een beeld van de geschiedenis tot de 16de eeuw. Adres: Abdijlaan 26.