Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 05-08-2023

jep, yep

betekenis & definitie

1) (2019) (< Eng. young elderly person) senior die nog erg vitaal is.

• Gelijk met de sterke toename van het aantal yeps en échte ouderen, neemt de komende jaren het aantal professionele en informele zorgverleners af. In 2030 al wordt het dreigende arbeidstekort geraamd op 280.000 medewerkers tot 800.000 in het somberste scenario. In de informele zorg gaat het dan al niet veel beter. Op dit moment heeft een 85-plusser nog 15 potentiële mantelzorgers tot zijn beschikking, in 2040 nog maar 6. Kort gezegd, de yeps die morgen met pensioen gaan, mogen dan met een Zwitserlevenachtig gevoel in de camper willen stappen, als zij over twintig jaar hulpbehoevend worden is er niemand die er voor hen zorgt. (Trouw, 12/09/2019)

2) (1961) (jeugd) als tussenwerpsel en bevestigend antwoord: ja; affirmatief. Variant: jip. In de VS werd yep voor het eerst opgetekend in 1891. Daar wordt yep ook als een werkwoord gebruikt.

• Toen ik alle beesten gezien had en doodmoe een beetje naar het recordjagen ging zitten kijken, kwam er een man naast me zitten. Hij was ook moe en keek glazig. - Great Show, zei hij. - Yep, zei ik zo Australisch mogelijk, want in het kortste zinnetje schemert mijn Hollands accent altijd nog door en ik had vandaag geen zin in het gebruikelijke gesprek over de verschillende soorten emigranten, de Pommies, de Dutchies en de Dagoes. (Hollands Weekblad. Jaargang 3. 1961-1962)
• Marijke is mijn buurvrouw.’
‘Gewoon, een gewone buurvrouw?’
‘Yep.’ (Lust en Gratie. Jaargang 1. 1983-1984)
• “Jij houdt het tenminste in de gaten,” zeg ik nog eens. “Jep,” zegt Mickey.’ (Vrij Nederland. Boekenbijlage 1987)
• In de slaapkamer is ze naakt en geolied en aan mijn pik aan het zuigen en ik sta voor haar en dan sla ik haar ermee in het gezicht, haar met mijn hand bij haar haren grijpend, haar een ‘fucking hoereteef’ noemend, en dit windt haar nog meer op en zonder overtuiging aan mijn lul zuigend begint ze haar clitoris te vingeren en wanneer ze me vraagt terwijl ze de ballen likt ‘Vind je dit lekker?’ antwoord ik ‘yep, yep’ en adem snel. (Bzzlletin. Jaargang 22. 1992-1993)
• (C.A.J. Hoppenbrouwers: Jongerentaal: de tipparade van de omgangstaal. 1991)
• Een hoop bussen staan bij mekaar voor de Circusschool in de Robert Williamestraat. Tegen het hek staan tientallen fietsen. Niks vreemds voor een school, behalve dat ze allemaal iets essentieels missen: een stuur en een wiel. Yep, het juiste adres. (Het Belang van Limburg, 22/02/1994)
• Dat De Vries en haar personages in Fausto Koppie zich graag bedienen van een afgesleten tienerjargon ('dombo', 'onwijs veel' en niet te vergeten het vreselijke 'jep'), ach, daaraan zullen de meeste jonge lezers zich niet storen. (NRC Handelsblad, 30/09/1994)
• ‘Wie het doodst is, krijgt het meest,’ oordeelt Jerry en hij vindt mijn idee excellent. Ik beloof hem die avond iets triest-existentieels voor te lezen uit Boons werk, en dan moeten de anderen dat ook doen. ‘Wij zullen Boon lezen in het café waar Boon uitging, ieder vijf minuten hardop, en dan discussiëren,’ en balorig roept Jerry: ‘Jep, en daarna weg met het Boonjaar.’ (Dietsche Warande en Belfort. Jaargang 144. 1999)