Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2023)

Gepubliceerd op 06-02-2022

slutshamen, slutshaming

betekenis & definitie

(2014) (< Eng.) het vernederen van een vrouw door haar als 'hoer' of 'slet' te bestempelen, vanwege haar seksueel gedrag, het aantal partners of gewoon vanwege haar kleding. Het is een vorm van pesten op sociale media. Vrouwen die opkomen voor hun rechten op buiten de lijntjes stappen zouden volgens de pesters sletten zijn. De term wordt echter ook gebruikt met betrekking tot homoseksuele mannen , vanwege hun seksueel gedrag dat als promiscue wordt beschouwd. Kijk ook onder sletvrees*.

• Slutshaming is een taboe. Ik word er dagelijks mee geconfronteerd en met mij vele anderen. Elke vrouw is weleens uitgescholden voor slet of hoer. Dat is heel vernederend. Met dit filmpje wilde ik een statement maken: jongens, dit is niet oké. Ik had niet verwacht dat het zo vaak zou worden bekeken, maar het zegt genoeg. (De Morgen, 10/03/2017)
• Vroeger, toen ik nog op school zat, was slutshaming echt een ding. Vriendinnen zeiden over andere vriendinnen van mij van: o, dat is een slet, want die gaat met jongens naar bed met wiIk vertel Wouke over mijn 22-jarige jongste dochter Milou die vorig jaar op Internationale Vrouwendag een filmpje op Facebook postte over slutshaming.e ze geen verkering heeft. (Maartje Laterveer: Vrouwen & seks. 2017)
• Wees maar gerust dat een Vlaamse versie van De slet ook hier potten zou breken. Uit een recente studie van de Universiteit Antwerpen blijkt dat bijna één op de vijf (18,7 procent) Vlaamse tienermeisjes minstens één keer ongewenst 'hoer', 'slet' of 'prostituee' werd genoemd via sociale media. Slut-shaming is overal. (De Morgen, 28/11/2017)
• Ik vertel Wouke over mijn 22-jarige jongste dochter Milou die vorig jaar op Internationale Vrouwendag een filmpje op Facebook postte over slutshaming. (Barbara van Beukering: Kruip nooit achter een geranium. 2018)
• Milou besloot samen met een bevriende fotografe een filmpje te maken over slutshaming, een inmiddels bekende term die zoveel inhoudt als: het uitschelden van vrouwen voor slet of hoer. Ze postte het filmpje op Internationale Vrouwendag op Facebook en binnen tien minuten ging het “viral”. (Barbara van Beukering: Kruip nooit achter een geranium. 2018)
• (Vivien Waszink & Laura van Eerten: Kids, koffietjes & comfortzone. Waarom taal soms irritant is. 2018) p.111
• Doorgaans wordt zo’n vrouw door de familie, kennissen en buren geslutshamed en mag niemand meer met haar omgaan. (Lale Gül: Ik ga leven. 2021)


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!