Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 21-06-2024

Sinatra-doctrine

betekenis & definitie

(1990) (pol. epon.) sch. aanduiding van het nieuwe beleid van de Sovjet-Unie jegens de Oost-Europese landen na het aantreden van Gorbatsjov. Ieder land van het Oostblok bepaalde voortaan zelf zijn koers. De term werd bedacht door de toenmalige regeringswoordvoerder Gennadi Gerasimov en verwijst naar een populair liedje van Frank Sinatra: `I did it my way'. Toen Rusland op 24 februari 2022 een omvangrijke militaire operatie (zeg maar oorlog) tegen Oekraïne startte, kon deze doctrine meteen de prullenbak in. Zie ook nog: Bolkestein-doctrine; Brezjnev-doctrine; Bush-doctrine; Carrington-doctrine; Rutte-doctrine.

• De uitnodiging was opmerkelijk, maar Moskou ging er niet op in. Niet alleen omdat de strijd in Roemenië al snel beslecht was, maar ook vanwege de `Sinatra-doctrine', zoals regeringswoordvoerder Gennadi Gerasimov het nieuwe beleid van de Sovjet-Unie jegens de Oosteuropese landen doopte. `I did it my way', oftewel: ieder land mag voortaan zelf zijn koers bepalen. (Het Parool, 10/03/1990)
• De twee Duitslanden willen zo snel mogelijk van hun geforceerde scheiding af, en tenslotte hebben de Sovjets aan het adres van de andere Oosteuropese landen ook al laten verstaan dat zij de Sinatra-doctrine van "elk op zijn manier mogen volgen. (De Tijd, 08/05/1990)
• Het duurde nog twee jaar voordat de Brezjnev-doctrine schertsend werd vervangen door de Sinatra-doctrine. (Elsevier, 26/11/1994)
• Gennady Gerasimov, destijds woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Moskou: "Gorbatsjov had besloten dat er een einde moest komen aan de B-doctrine: die bepaalt dat het lot van het socialisme in elk van de landen van het Warschau-pact een zaak is van elk ander land van het Warschau-pact. Het was de rechtvaardiging voor de tanks in Praag in 1968. In de plaats lanceerde Gorbatsjov, in een notendop, de Sinatra-doctrine: I did it my way....(De Morgen, 04/11/1999)
• In 1988 nam hij openlijk afstand van de Brezjnev-doctrine door te zeggen dat elk land het recht had zijn eigen bestuur te kiezen. Dit werd al lachend de Sinatra-doctrine genoemd, verwijzend naar het beroemde 'My Way'. In 1990 kreeg hij de Nobelprijs voor de vrede. (Metro, 09/11/2009)
• Het logische compromis was de zogenaamde 'Sinatra-doctrine'. Namelijk alle G20-landen zelf laten kiezen of en hoe ze een bankenbelasting willen invoeren, zodat ze allemaal achteraf kunnen zeggen: 'Idid it my way'. (De Standaard, 29/06/2010)
• In Oost-Europa stond de geschiedenis in een hogere versnelling, dankzij Sovjet-partijleider Michail Gorbatsjov en diens Glasnost. Hongarije en Polen hadden al het voortouw genomen. Op 25 oktober gaf Gorbatsjov tijdens een bezoek aan Finland het laatste zetje door te verklaren dat de Sovjet-Unie geen enkel moreel of politiek recht had zich te mengen in de aangelegenheden van zijn Oost-Europese buren. Zijn woordvoerder Gennadi Gerasimov vatte de reuzenommezwaai samen met de ironische constatering dat de Brezjnev-doctrine was vervangen door de 'Sinatra-doctrine': 'Ken je de Frank Sinatra-song I did it my way ? Hongarije en Polen doen het hun way .' (Knack, 29/10/2014)
• Het begin van de 'Sinatra-doctrine': Oostbloklanden mogen voortaan zelf hun toekomst bepalen. (De Volkskrant, 01/09/2022)

< >