Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2025)

Gepubliceerd op 23-05-2022

Brezjnev-doctrine

betekenis & definitie

(1968) (pol.) buitenlands beleid geïntroduceerd door Sovjetleider Leonid Brezjnev (1906–1982): landen waar de socialistische heerschappij werd bedreigd, konden een beroep doen op de Sovjet-Unie om in te grijpen, ook militair.

• Bonn is opnieuw een mikpunt van de Sovjetpropaganda. Vooral in de recente zogenaamde Brezjnev-doctrine van een „socialistisch gemenebest", dat uiteraard de Duitse Democratische Republiek omvat, ziet West-Duitsland een beletsel voor toenadering tot Oost- Duitsland. (De tijd, 23/11/1968)
• Ook is volgens hem het feit, dat China vele malen groter is dan Tsjechoslowakije en wellicht actief verzet zou bieden geen reden om van militair sptreden af te zien en de „Brezjnev-doctrine" toe te passen, die socialistische landen het „recht" geeft zich te bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van andere socialistische landen - als het communisme., daar volgens Moskou in gevaar komt. (De Telegraaf, 09/10/1969)
• Om de invasie in Tsjechoslowakije in 1968 achteraf te rechtvaardigen, ontwierpen de ideologen in Moskou een leer die in het Westen bekend werd als de „Brezjnev-doctrine". De daarin afgekondige „beperkte soevereiniteit" is sinds de inval in Afghanistan niet meer alleen van toepassing op de socialistische landen, maar in feite op elk ontwikkelingsland dat kampt met binnenlandse moeilijkheden, aldus Amerikaanse Kremlinologen. (Het Parool, 12/02/1980)
• Stichting? Collectieve Propaganda? Het Nederlandse Boek? Het is wel een mond vol hoofdletters. Eigenlijk zit je dan dicht bij de Brezjnevdoctrine. Wat daarvan komt, weten ze in Hongarije als geen ander. Iedereen, bij het nachtlampje, gebogen over hetzelfde boek, zou het een medicijn zijn tegen verkilling, versplintering en fragmentatie? Ik hoor liever wat anderen lezen, daar leer je van. (De Morgen, 24/10/2006)
• Het is nu al een tijdje dat ik Michel Doomst zie paraderen in lompen en gestotter. Met een air van de vleesgeworden Brezjnevdoctrine. (De Morgen, 05/07/2008)
• Vorige maand stond ik in een menigte in de Andrássystraat in Boedapest te luisteren naar de Hongaarse leider Viktor Orbán en hoe hij fulmineerde tegen de EU, een unie waarvan zijn niet langer democratische natiestaat nog altijd een volwaardig lid is. 'Ze dwingen ons om Europees, gevoelig en liberaal te zijn - ook al wordt het ¬onze dood', zei hij. 'De woorden en ¬daden die Brussel vandaag aan ons adres en dat van de Polen richt, zijn normaal voorbehouden voor vijanden. Een ¬gevoel van déjà vu, zeker nu er door heel Europa echo's van de brezjnevdoctrine galmen.' (De Standaard, 10/11/2021)

< >