Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2023)

Gepubliceerd op 25-05-2021

onder welke steen heb jij gelegen?

betekenis & definitie

(1998) (ook: kom jij vandaan gekropen) (sch.) gezegd van iemand die zeer dom of wereldvreemd is. Zie ook: kruip terug onder je steen.

• Maar, zegt het stemmetje van mijn milde schizofrenie, als dat model voor de realiteit door de islam wordt voorgestaan, onder welke steen zijn de Afghaanse Taliban dan vandaan gekropen? (Trouw, 31/03/1998)
• Van onder welke steen zijn ze toch opeens te voorschijn ge kropen, die auteurs die geen andere bronnen lijken te hebben dan hun eigen bestaan? (Opzij, 01/02/2000)
• Een andere man vraagt zich verbaasd af waarom deze zelfde vrouw hem niet vraagt 'onder welke steen ik vandaan kwam?', alsof hij een soort pissebed is... Inderdaad: dirty realism! (Trouw, 19/04/2003)
• Martin Koopt maakt zich vooral druk over het gemak waarmee in Boekel bouwvergunningen worden afgegeven. Iedereen die een plan overlegt van een gekwalificeerd architect, krijgt binnen een kwartier een vergunning mee. "Ik kan me niet voorstellen dat het alleen maar koek en ei is in Boekel. Het systeem daar nodigt juist uit om misbruikt te worden. De burgemeester zegt in de krant dat mensen 'de boel alleen besodemieteren als de overheid er te veel bovenop zit'. Onder welke steen heeft deze man geleefd? Dat is net zoiets als zeggen dat er alleen te hard wordt gereden omdat er snelheidscontroles zijn. Gelooft hij dit echt?" (Brabants Dagblad, 21/04/2006)
• Voor allen die de afgelopen jaren onder een steen hebben geleefd: in Jouw Vrouw, Mijn Vrouw pakt de vrouw des huizes haar koffers en stort zich een week lang in het huishouden van een ander (haar onbekend) gezin. (Jeroen Guliker: Niet voor tere zieltjes. 2015)
• Dagelijks luisteren meer dan één miljoen mensen naar Edwin Evers.
Ja, dat hoorde ik ook, dus toen dacht ik: wat zegt dit over mij? Leef ik onder een steen? (Paulien Cornelisse: Taal voor de leuk. 2018)


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!