Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 22-01-2021

oesterwater

betekenis & definitie

(1976) (sch.) Chablis, witte Bourgogne. Omdat dit de beste wijn zou zijn bij het eten van oesters.

• Chablis: pittige, witte, licht geparfumeerde Bourgogne, door de Nederlanders zeer poëtisch 'oesterwater' genoemd, een naam die weer eens pleit voor hun gezond verstand. (Jef Geeraerts: Indian summer. 1977)
• 'Dan maar een aangepast menu voor meneer. Ik zou maar tong nemen of zo iets, dat schijnt het ruften tegen te gaan.' 'Wat neem jij?' 'Ik voel ook wel voor een tong. En dan wat oesterwater erbij.' 'Oesterwater?' 'Ja, een Chablis. ... (Maarten 't Hart: De droomkoningin. 1982)
• oesterwater, volksnaam voor chablis (witte Bourgogne-wijn). (Johanna van Reeuwijk: Groot Nederlands Drankwoordenboek. 1984)
• Oesterwater. Chablis, een witte Bourgogne, die beschouwd wordt als de beste wijn bij het eten van oesters. (Paul van Riel: Kroegwoordenschat. 1998)
• In de negentiende eeuw waren oesters net zo'n geliefde delicatesse als nu; in de wintermaanden werden ze regelmatig geserveerd als caloriearm voorgerecht bij overigens uitbundige tien-gangendiners. Omdat de mineralige witte wijn uit de noordelijkste streek van de Bourgogne, Chablis, zo goed combineerde met oesters en zo ruim voorhanden was, kreeg deze de naam 'oesterwater'. (NRC Handelsblad, 21/09/2000)