Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 17-03-2023

linkse wolk

betekenis & definitie

(2021) (Ned., pol.) politiek blok van linkse, progressieve partijen: een samenwerking tussen PvdA en GroenLinks bijvoorbeeld. De uitdrukking werd gelanceerd door de (liberale) premier Mark Rutte. Vgl. linkse* kerk. Metaforen met ‘wolk’ zijn in onze taal eerder zeldzaam. Zie ook nog: op een roze wolk zitten; wolk op wielen; de wolken hangen laag; naar de andere kant van de wolken gaan; uit de wolken vallen.

• VVD verkiest SP boven 'linkse wolk' Verkennersdebat. (De Volkskrant, 02/04/2021)
• De VVD-leider wil best met één linkse partij in de coalitie, maar niet met twee. "PvdA en GroenLinks allebei gaan we niet trekken." Waarom zo'n 'linkse wolk', werpt hij ook op. Als hij dan toch moet kiezen, dan liever PvdA dan GroenLinks. Met GroenLinks wordt het naast D66 "wel heel veel klimaat". (Trouw, 02/04/2021)
• De kans is groot dat de volgende fase van de formatie doodloopt nu Kaag hardop heeft geroepen dat haar D66 wenst te regeren met VVD, CDA, PvdA en GroenLinks. Het is om meerdere redenen een onwaarschijnlijke coalitie, bijvoorbeeld omdat dit zou betekenen dat Lilianne Ploumen en Jesse Klaver terug moeten komen op hun motie van wantrouwen tegen Rutte. Rutte zelf sprak eerder over een 'linkse wolk aan partijen' waarmee hij niet aan tafel wil. Onder VVD'ers en CDA'ers is de weerstand tegen een verbond met GroenLinks enorm. Rutte en Wopke Hoekstra kunnen prima tellen: die acht zetels van Klaver zijn niet nodig voor een Kamermeerderheid, de negen van Ploumen volstaan. (Trouw, 26/05/2021)
• Het idee dat CDA - en VVD - zaken moeten doen met een 'linkse wolk' - in de woorden van Rutte - valt getalsmatig reuze mee. GroenLinks en PvdA hebben samen twee zetels meer dan het CDA, en slechts de helft van de VVD. Daar komt nog bij dat het CDA in een groot aantal kwesties de VVD aan haar zijde zal vinden. Toch zei Hoekstra gisteren liever eerst een coalitie met VVD, D66, CDA en Volt of JA21 te onderzoeken (beide 76 zetels). (Trouw, 05/06/2021)
• Formateur Hamer stelt dat de partijen aan de formatietafel inhoudelijk 'eigenlijk niet zo verschillen'; de formatie wordt gehinderd door de manier waarop politici 'over elkaars partijen denken'. Het is inmiddels bekend dat Hoekstra niet met de PvdA én GroenLinks samen wil; twee linkse partijen zijn hem er één te veel. Rutte zei dit te begrijpen. Ondertussen liet Ploumen weten: 'Het is vanzelfsprekend dat we dit samen [met GroenLinks] doen.' Klaver op zijn beurt: 'Wij houden elkaar vast.' En dus duurt de formatie alweer 88 dagen. De oplossing voor de 'linkse wolk'-angst is helder: PvdA en GroenLinks fuseren alsnog, zoals de achterban al voor de verkiezingen wenselijk vond. Dan hoeft Hoekstra niet twee, maar één linkse partij te dulden. Probleem opgelost, 'vooruit met de geit'. (De Volkskrant, 09/06/2021)
• Dat was tegen het zere been van Rutte en Hoekstra. Het zou de indruk creëren dat Nederland overgeleverd zou worden aan een ¬extreemlinks bestuur. 'Ik ga niet met een hele linkse wolk van ¬partijen aan tafel', zei Rutte al ¬tijdens de verkiezingscampagne. (De Standaard, 01/09/2021)
• Tijdens de formatie viel D66-aanvoerder Sigrid Kaag de premier en diens selectieve kijk hard aan. "Veel te lang hebben we ons in de verdoving van de zelfgenoegzaamheid collectief laten sussen door politieke bijziendheid." Maar al een dag later bleek dat ze een losse flodder had afgevuurd en politiek niet met scherp had geschoten. In dat geval had ze tegen Rutte en Hoekstra moeten zeggen: als jullie niet met de 'linkse wolk' van PvdA en GroenLinks willen samenwerken, probeer het dan maar met de rechtse wolk. (Trouw, 05/02/2022)
• Nu de Provinciale Statenverkiezingen weer in aantocht zijn, haalt de VVD alvast stevig uit naar andere partijen. Premier en partijleider Mark Rutte en VVD-prominent Edith Schippers zijn zeer kritisch over wat zij de 'linkse wolk' noemen. Volgens de VVD dreigen hun zorgvuldig opgebouwde crisissen daardoor nu verloren te gaan. (De Volkskrant, 01/02/2023)
• Die onderhandelingen gaan ook wel eens mis. Dit jaar is het traditionele RTL-debat daarom gecanceld. De redactie van Jinek wilde het toen overnemen met acht partijen: de zes grootste, en de sterkste stijgers BBB en JA21. Maar dat weigerde de VVD, die de concurrentie op rechts stelselmatig negeert. De VVD is dan ook heel tevreden dat BNNVara een zogenaamde tweestrijd tussen de VVD en de 'linkse wolk' wilde faciliteren. (Trouw, 13/03/2023)