Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2023)

Gepubliceerd op 05-07-2021

ik Tarzan, jij Jane

betekenis & definitie

(1971) oerwoudkreet afkomstig van Tarzan, de Aapmens, een creatie van Edgar Rice Burroughs. In 1932 werd de eerste Tarzanfilm een kassucces. De hoofdrol werd vertolkt door voormalig Olympisch zwemkampioen Johnny Weismuller (1904 - 1984), terwijl Maureen O' Sullivan de rol van Jane speelde. De meest elementaire woordenschat van de aapmens was bovengenoemde kreet, meestal vergezeld van geklop op de borst. Vgl. Engels: ‘Me Tarzan, you Jane’.

• Voor kenners die gewend zijn aan monotone conversaties als „Ik Tarzan, jij Jane" moet het niet ophoudende geleuter van hoofdrolvertolker Ron Ely een walgelijke vertoning zijn. (Het Parool, 19/02/1971)
• Wat vrees ik eigenlijk? Beren, wolven? Me Tarzan, you Jane? (Monika van Paemel: De vermaledijde vaders. 1985)
• Ik moet je, ik wil je, kom hier en ga liggen. / Ik zal je wel krijgen, me Tarzan you Jane / Wat sta ik hier nou vertwijfeld te krijsen / Daar gaat ie, mijn held blaast de aftocht, alleen. (Marijke Nekeman: Ademloos, 1984, opgenomen in de bundel Ik zou je het liefste in een doosje willen doen van Jacques Klöters en Kick van der Veer, 1989)
• Haar aandeel in de totstandkoming van iets leuks dient onzichtbaar te blijven, dat is nu net het mysterie van het eeuwig vrouwelijke. Zij is receptief en niet provocatief, hij is Tarzan, zij Jane. (Opzij, september 1990)
• Ik Tarzan, jij Jane ; De onweerstaanbare opkomst van het vrouwenspeelgoed. (Algemeen Dagblad, 31/01/2004)
• En: haar taal is vloeiender, meer verheven ook. Daarin kan een kerel zo tegenvallen, maakt een cartoon in 'Waarom mannen niet luisteren en vrouwen niet kunnen kaartlezen' van Allan en Barbara Pease duidelijk: zij droomt hoe ze in het oerwoud in prachtige bewoordingen door hem wordt uitgenodigd voor een romantisch samenzijn, maar moet dan ontdekken dat die lompe minnaar niet verder komt dan: "Ik Tarzan, jij Jane.' (Trouw, 29/01/2005)