Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 19-08-2020

ijs

betekenis & definitie

(1989) (drugs) (< Eng. ice) methamfetamine in kristallijne vorm. Wordt vaak afgeschilderd als de drugsplaag van de jaren negentig, nog gevaarlijker dan crack*. Het handwoordenboek van Koenen (1992-1993) heeft deze slangterm als eerste opgenomen. Zie ook: ice*.

• De nieuwe drug, rookbare metafetamine, dat de straatnaam `ijs' heeft meegekregen, veroorzaakt een veel langere euforie dan crack maar ook een veel diepere depressie. De psychologische gevolgen zijn naar verluidt veel erger. En in tegenstelling tot crack heeft men voor de produktie van `ijs' geen grondstof nodig die over de grens moet worden gesmokkeld. Het kan zeer goedkoop gemaakt worden in kleine laboratoria, met dezelfde ingrediënten als `speed' (amfetamine)... (De Morgen, 10/10/1989)
• Gekristalliseerde methamfetamine, straatnaam 'ijs', geeft een snelle, felle high en is dodelijk verslavend. (Thomas Harris: Hannibal. 2011)
• Methamfetamine is een sterk additief drug die het centrale zenuwstelsel (CZS) richt. Het is ook bekend door zijn straatnamen zoals Meth, Speed, krijt, en ijs. (http://www.gezond.win/ziekte/gezondheid, 03/03/2016)
• Crystal Meth veroorzaakt blijvende hersenbeschadiging. Crystal Meth is een soort speed, vermengd met allerlei middelen. Het ziet er wit en kristalachtig uit. Soms wordt het gekleurd met vruchtensmaak. Het is ook ‘bekend’ onder de namen ijs, crank, glas, tik of Methamfetamine (stofnaam van de basisstof). (http://schrijven.wikidot.com)