Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 02-08-2020

Harry

betekenis & definitie

1) (1984) (ook: Harrie) (jeugd) niet al te snugger iemand; sukkel. Misschien een verwijzing naar de door Marnix Rueb getekende en geschreven serie over ene Haagse* Harry, een in trainingspak geklede Hagenaar die vaak naar het Scheveningse strand gaat.

• Harry: niet al te snuggere figuur. (Kristiaan Laps: Nationaal scheldwoordenboek. 1984)
• ... deze ‘kleine slome studiebolletjes’, ook wel aangeduid als ‘eitjes’, ‘guppies’, ‘Harries’ of ‘veterboys’.... (Mieke De Waal: Meisjes: Een wereld apart. 1989)
• Harrie/ Harry: 1) eitje*. ‘Die harrie is niet snugger. Het is een eitje.’ 2) studiebolletje. ‘Harry is een echte harrie. Hij doet niets anders dan studeren en boeken lezen.’ (Marc Hofkamp en Wim Westerman: Aso's, Bigi's, Crimi's. Jongerentaalwoordenboek. 1989)
• Amerikanen hebben nooit gevoetbald. Het is een keuzevak op school en erger kan je een sport niet beledigen. Bij ons ben je een mietje, een trut, een harrie en een slapzak als je tijdens de finale van een laatste goal wint alles-straatwedstrijd naar binnen wordt geroepen om de tafel te dekken. (NRC Handelsblad, 06/07/1990)
• Harry, sufferd; knor. (Albert Gillissen & Paul Olden: Het Eerste Nederlandse Studentenwoordenboek. 1991)
• (C.A.J. Hoppenbrouwers: Jongerentaal: de tipparade van de omgangstaal. 1991)
• Formats worden gejat, zoals het leren spreken van studententaal, dat staat dan ook in de aftiteling: Gejat van de Bond Tegen Harries. Huis is een studentikoze versie van MTV's Crib. (Dagblad van het Noorden, 21/05/2012)

2)(1992) (jeugd) bepaald kapsel; matje*.

• Komen staartjes in alle lagen van de bevolking voor, matjes komen alleen in de sociaal lagere klassen voor -of u zou voetballers tot de sociaal hogere klassen moeten rekenen. Matjes - of ‘Harry’s’, zoals ze ook wel spottend worden genoemd - worden verder vooral door zangers van het levenslied en Hagenezen gedragen. Haagse randgroepjongeren, wel te verstaan. (Eric Slot: Kleine Encyclopedie van de Wansmaak. 1992)