Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 09-10-2022

A-team

betekenis & definitie

(1992) (inf.) bijnaam van een ploeg ervaren en bekwame mensen, samengebracht om een bepaalde opdracht uit te voeren. Wellicht genoemd naar de gelijknamige populaire televisieserie (uit 1983), waarin een groep Vietnam-veteranen onschuldig veroordeeld werd en ontsnapt om onrechtvaardigheden te bestrijden. In mei 1994 werd in Den Haag een A-team opgericht: een assistententeam van de onderhandelaars van de Paarse coalitie.

• Om het managementsysteem te introduceren bij de nieuwe dochters heeft Atag een speciaal `A-team' geformeerd. Een groepje van vijf specialisten houdt toezicht op de implementatie en adviseert de directie. (Elsevier, 22/02/1992)
• Vandaag en morgen gebruiken de fractievoorzitters om een samenvattend stuk van de informateurs Van Aardenne, Vis en de Vries te bestuderen. Ook bezinnen zij zich op een voorstel van hun sociaal-economische fractiespecia-listen (het zogeheten A-team), die overeengekomen zijn dat de komende ka-binetsperiode voor een bedrag van ongeveer 16 miljard gulden kan worden omgebogen. (NRC Handelsblad, 11/06/1994)
• Het A-team van de financiële fractiespecialisten is het eens over de aanpak van de WW. (Trouw, 24/06/1994)
• In haar strijd om de belangstelling van het publiek zal de Nederlandse toneel-wereld over een paar weken een geheim wapen in stelling brengen: het A team, een `vliegende reddingsbrigade die in actie komt zodra een toneelvoor-stelling te weinig publiek dreigt te trekken. (de Volkskrant, 14/10/1994)
• Technici van het chemisch bedrijf BASF, door insiders het A-team genoemd, zijn er gisterenmiddag in geslaagd het lek te dichten dat 's ochtends ontstaan was in de met chloor geladen spoorwegwagon in het chemiebedrijf UCB in Gent. (Het Belang van Limburg, 21/02/1995)
• Het lab is gehuisvest in de gebouwen van de gerechtelijke politie, maar werkt voor meer dan 90 procent voor de gemeentepolitie en de rijkswacht. Het laboratorium kreeg vorig jaar 2.999 opdrachten. De overgrote meerderheid had te maken met zware diefstallen. Voor het sporenonderzoek ter plaatse rukt het zogenaamde A-team uit. Het personeelsbestand steeg de jongste jaren van vier tot twaalf, onder wie vier contractuelen. (Gazet van Antwerpen, 28/04/1998)
• In het discours van de VLD wordt de vroegere kritiek op de premier in elk geval naadloos aan het huidige samen-thuis-gevoel gelast. Het heet dat Dehaene met zijn ploeg op eigen kracht niet in staat is gebleken om de noodzakelijke hervormingen door te voeren en dat hij de oppositie nodig had, als een soort A-team, om in zijn eigen meerderheid de taboes van de ene en de andere te doorbreken. (De Morgen, 23/05/1998)