Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 18-10-2023

HARDEN

betekenis & definitie

van vetten is een proces waarbij vloeibare vetten (oliën) in vaste vetten worden omgezet. Het vormt een onderdeel van de margarinefabricatie.

De margarine werd oorspronkelijk gemaakt van vetten die reeds de consistentie van boter bezaten en die dus alleen gezuiverd en gemengd moesten worden om kunstboter op te leveren. Toen in het begin der 20ste eeuw het gebruik van margarine een hoge vlucht nam, ontstond een tekort aan vaste vetten. Deze waren van dierlijke herkomst en de opbrengst daarvan kon geen gelijke tred houden met de sterk stijgende vraag naar margarine. De plantaardige vetten zijn op een enkele uitzondering na vloeibaar en deze oliën waren in grote hoeveelheden verkrijgbaar. Vandaar dat men een middel zocht en vond om deze oliën om te zetten in vaste vetten waaruit men kunstboter kon maken. Het harden van vetten is sindsdien een belangrijk onderdeel van de margarinefabricatie geworden.

Het is een hydrogeneringsproces waarbij de oliën bij ca 300 gr. C. met waterstof worden behandeld, waarbij nikkel als katalysator dienst doet. Hierdoor worden de onverzadigde verbindingen in de oliën met waterstof verzadigd, waardoor haar smeltpunt stijgt.

< >