Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 20-08-2018

Vennootschap

betekenis & definitie

Vennootschap (eene) of maatschap is eene overeenkomst, waarbij twee of meer personen zich verbinden, iets in gemeenschap te brengen, ten einde de daaruit voortvloeijende winst onderling te deelen. Een vennootschap moet een geoorloofd onderwerp hebben en tot gemeenschappelijk belang der partijen aangegaan worden. Ieder vennoot moet er geld, goederen of arbeid inbrengen. Vennootschappen kunnen volgens de wet algeheele of bijzondere wezen.

De wet kent slechts algeheele maatschap van winst en verbiedt alle maatschappijen, het zij van al de goederen hetzij van een bepaald gedeelte van deze, onder een algemeenen titel. Algeheele maatschap van winst bevat hetgeen partijen, onder welke benaming ook, gedurende den loop der maatschap door hare vlijt zullen verkrijgen. Bijzondere maatschap is zoodanige, die betrekking heeft tot bepaalde zaken of tot haar gebruik of tot de daardoor opgeleverde vruchten, of tot eene bepaalde onderneming, of tot de uitoefening van eenig bedrijf of beroep. De vennootschap neemt een aanvang met het oogenblik der overeenkomst, indien daarbij geen ander tijdstip is bepaald, en eindigt 1°. door verloop van den tijd voor welken zij is aangegaan; 2°. door vernietiging der zaak of volbrenging der door de vennootschap bedoelde handeling; 3°. door den wil van één of meer deelgenooten, en 4°. door den dood of de curatéle van één hunner, of indien hij in staat van faillissement of van kennelijk onvermogen verklaard wordt. In zaken van koophandel erkent de wet drie soorten van vennootschap; 1°. Vennootschap onder eene firma; 2°. Vennootschap bij wijze van geldschieting (commandite), en 3°. Naamlooze vennootschap.

De eerste wordt door 2 of meer personen aangegaan om onder gemeenschappelijken naam handel te drijven. Elk der vennooten, die er niet van uitgesloten wordt, is daarbij bevoegd ten name der vennootschap te handelen. Vennootschap en commandite bestaat tusschen één of meer aansprakelijke personen en één of meer geldschieters. Behoudens eene uitzondering mag de naam van deze laatsten in de firma niet worden gebezigd; ook mogen deze geene daad van beheer verrigten of in zaken van de vennootschap werkzaam wezen. Hunne schade gaat niet verder dan tot het bedrag der gelden, door hem of hen voorgeschoten. Vennootschappen onder firma worden aangegaan bij authentieke of bij onderhandsche acte. De vennooten zijn verpligt, haar in de daartoe bestemde registers te doen inschrijven ter griffie van de arrondissementsregtbank en een uittreksel daarvan te plaatsen in het officiéél dagblad en in een plaatselijk nieuwspapier. De firma eener ontbondene vennootschap kan door één of meer personen worden aangehouden, welke daarvan eene acte moeten doen inschrijven en bekend maken.

Eene naamlooze vennootschap heeft geene firma en draagt ook niet den naam van één of meer vennooten, maar ontleent dien aan het voorwerp harer onderneming. Zij kan door overlegging harer ontwerp-acte van oprigting door bewilliging des Konings tot stand komen. Hiertoe moet minstens een vijfde van het maatschappelijk kapitaal beschikbaar wezen. Bij elke verandering in de voorwaarden en bij hare verlenging wordt eene dergelijke bewilliging vereischt. De acte moet notarieel worden verleden, op straffe van nietigheid. De vennooten zijn verpligt, de acte in haar geheel met de Koninklijke bewilliging te doen inschrijven in de daartoe bestemde openbare registers en openbaar te maken in het officieel dagblad, terwijl daarvan ook nog in andere dagbladen aankondiging behoort te geschieden.

Het kapitaal der naamlooze vennootschap wordt verdeeld in actiën of aandeelen op naam of in blanco. Geene actiën kunnen in blanco worden uitgegeven zoolang haar vol bedrag niet gestort is in de kas der maatschappij. De vennootschap wordt beheerd door daartoe vanwege de vennooten aangestelde bestuurders, deelgenooten of anderen, met of zonder toezigt van commissarissen. De naamlooze vennootschap moet voor een bepaalden tijd worden aangegaan. Zoodra het kapitaal een verlies van 60°/o heeft ondergaan, zijn de bestuurders verpligt, daarvan aankondiging te doen, en zoodra dat verlies 75°/0 beloopt, is de vennootschap van regtswege ontbonden. Ten einde ontbinding te voorkomen, kan eene reservekas worden opgerigt, maar vaste renten mogen bij de acte niet worden bedongen.