Portwijn wordt in Portugal aan de oevers der Douro gewonnen en over Porto (vandaar de naam) verscheept. Hij is doorgaans bruinrood tot paarsbruin van kleur, heeft een vollen, geestrijken smaak en een eigenaardigen geur. Zuivere portwijn is lichtpaars en komt in smaak overeen met fijnen bourgogne-wijn, doch is zoeter en bevat meer alkohol. Hij komt echter nagenoeg nooit in den handel.
Hij bevat niet meer dan 15% alkohol, terwijl men in den gewonen portwijn der wijnkoopers 21—25% alkohol vindt. Daaraan en aan een aanzienlijk looizuurgehalte is de portwijn zijn gunstigen invloed op de spijsvertering verschuldigd. Hij is een morgenwijn, waarvan men slechts enkele glazen gebruikt, hoewel in Engeland in den aanvang onzer eeuw de six-bottles-men niet zeldzaam waren. De beste portwijn groeit op een driehoekig stuk gronds tusschen de Douro en de Rio Congo. De wijngaarden worden er met groote naauwgezetheid verzorgd, en de wijnoogst neemt er een aanvang in het begin van October. Men treedt de druiven met de voeten en laat den brij gisten in met cement bepleisterde bakken. Na de gisting wordt de wijn op vaten gebragt; men voegt er spiritus en in de slechte jaren ook suiker of ingekookten most (jeropiga) bij en na verloop van 2 maanden bij allen voor uitvoer bestemden wijn eene aanmerkelijke hoeveelheid extract van vlierbessen met nog meer spiritus of cognac.
Tegen het einde van November wordt de wijn in andere vaten getapt en in het voorjaar naar Porto gebragt, waar men er wederom spiritus bijvoegt. De brandewijn-smaak, daardoor ontstaan, verdwijnt eerst na 6—8 jaar, doch de wijn is aanstonds geschikt voor vervoer en kan ieder klimaat verduren. Sedert 1678 is portwijn een uitvoerartikel. In 1757 werd de Alto-Douro-Compagnie gesticht, welke, met korte tusschenpoozen, tot 1867 van haar monopolie gebruik maakte. De geheele opbrengst van portwijn wordt geschat op 107000 tot 120000 pijpen in het jaar. De uitvoer bedraagt echter slechts 37000 pijpen, van welke 25000 naar Engeland worden verscheept, zoodat de overige landen van Europa zeer weinig echten portwijn ontvangen.