Piso is de naam van eene familie uit het Romeinsch-Plebejisch geslacht der Calpurniërs met de bijnamen Caesoninus of Frugi.
De praetor Lucius Piso Caesoninus (61 vóór Chr.) gaf zijne dochter Calpurnia ten huwelijk aan Julius Caesar en verkreeg door bemiddeling van dezen het consulaat (58). Daar hij Clodius in zijn verzet tegen Cicero ter zijde stond, werd hij door dezen heftig aangevallen ter zake van zijn slecht bestuur in de provincie Macedonië. In het jaar 50 was hij censor en in 49 deed hij vruchtelooze pogingen, om de aristocratische partij tot eene minnelijke schikking met Caesar te bewegen. Ook kon hij na den dood van Caesar den vrede niet handhaven.
— Zijn zoon Lucius Calpurnius Piso Caesoninus, consul in het jaar 15 vóór Chr. en een gunsteling van Augustus en Tiberius, overleed in 80-jarigen ouderdom in 32 na Chr. en is vermoedelijk degene, aan wien Horatius zijn brief over de dichtkunst opgedragen heeft.
— Lucius Calpurnius Piso Frugi gaf als volkstribuun in 149 vóór Chr. de eerste wet tegen afpersingen (lex Calpurnia repetundarum), streed in 133 tegen de slaven op Sicilië en schreef eene geschiedenis van Rome, waarvan nog fragmenten voorhanden zijn.
— Tot dien tak der familie behoorde ook Lucius Calpurnius Piso Frugi Licinianus, dien Galba tot opvolger benoemde, doch die tegelijk met dezen door Otho (69 na Chr.) vermoord werd.
— Cajus Calpurnius Piso was in 67 vóór Chr. consul en het hoofd der Aristocratische partij.
— Cnaeus Calpurnius Piso nam in 67 vóór Chr. deel aan de eerste zamenzwering van Catilina en sneuvelde het volgende jaar als quaestor in Spanje.
— Een andere Piso van denzelfden naam als de voorgaande was in het jaar 7 vóór Chr. consul met Tiberius en werd in 18 na Chr. met het bestuur in Syrië belast. Men zeide, dat hij Germanicus te Antiochia door vergif had gedood, en toen hij na zijn terugkeer deswege werd aangeklaagd, bragt hij zich zelven om het leven.
— Cajus Calpurnius Piso was in 65 na Chr. het hoofd eener zamenzwering tegen Nero en zocht, bij de ontdekking van zijn toeleg, desgelijks uitkomst in zelfmoord.