Nitroglycerine (C3H5(N03)3) ontstaat door de werking van een mengsel van rookend salpeterzuur en geconcentreerd zwavelzuur op glycerine. Men moet ze zorgvuldig afkoelen en het product goed uitwasschen. Het vormt eene kleurlooze, doorgaans gele tot bruinachtige olie, riekt niet, heeft een prikkelend zoeten smaak, is vergiftig en veroorzaakt, wanneer het als damp ingeademd wordt, hoofdpijn. Het soortelijk gewigt van nitroglycerine is 1,6; zij lost op in alkohol en aether, maar niet in water, verstijft bij afkoeling in kristallen, ontvlamt niet ligt, wordt bij eene voorzigtige verwarming boven 100°C. dampvormig, kookt bij 185°C. en heeft alsdan neiging om te ontploffen.
Dit laatste geschiedt met groote hevigheid bij 250CC., terwijl een droppel op eene rood-gloeijende plaat zonder eenig geruisch verbrandt. Zeer gevaarlijk is vooral de verstijfde nitroglycerine; onzuivere, vooral zure nitroglycerine ontbindt zich in de bewaarplaats en ontploft dan van zelf. Hierbij wordt zij ontleed in koolzuur, water, stikstof en stikstofoxydule. Een volumen nitroglycerine geeft 1298 volumina gas, welke op het oogenblik der ontploffing eene achtvoudige ruimte innemen, terwijl een volumen buskruid slechts 800 volumina gas levert. De nitroglycerine werd in 1862 door den Zweed A. Nobel als ontploffingsmiddel aanbevolen en kwam weldra algemeen in gebruik.
De vele onheilen echter bij de bereiding en het aanwenden van deze olie maakten het echter noodig, op middelen bedacht te wezen, het gevaar der ontploffing bij het vervoer en verbruik weg te nemen. Intusschen werd het bezigen van nitroglycerine in vele landen verboden, zoodat Nobel in 1867 onder den naam van dynamiet een praeperaat in den handel bragt, dat uit 75°/0 nitroglycerine en 25% kiezelgoer bestaat en als ontploffend middel uitstekende diensten bewijst. Het ontploft niet door een stoot of schok en evenmin wanneer het in eene opene ruimte wordt in brand gestoken, maar alleen door eene vonk in eene beslotene ruimte. Ook lijdt het niet door vochtigheid, ontwikkelt bij de ontploffing geene schadelijke gassen en levert in het gebruik groote voordeelen op. Andere dergelijke praeparaten zijn bekend onder de namen lithofracteur, dualine, cellulosedynamiet, coloniapoeder, fulminatine enz.