Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 09-08-2018

Myrrhe

betekenis & definitie

Myrrhe (Myrrha) is een gomhars, afkomstig van den bast van Balsamodendron Ehrenbergianum, en wordt verzameld in Arabië en in het daartegenover gelegen noordoostelijk gedeelte van Afrika, waarna zij te Bombay op de markt verschijnt. Zij bestaat uit onregelmatige korrels, geelachtig of bruin van kleur, broos, doorschijnend, met een eigenaardigen reuk en een bitteren smaak.

Zij vormt met water eene emulsie, lost in alkohol onvolkomen op, zet zich bij verwarming uit zonder te smelten en geeft daarbij een onaangenamen geur. Zij bestaat uit gom en hars en wordt gebruikt als een versterkend middel bij gebrekkige spijsvertering enz. Uitwendig bezigt men tinctuur van myrrhe, uit 1 deel myrrhe en 5 deelen alkohol zamengesteld, tot het zuiveren van booze zweeren en tot eene zamentrekkende mondspoeling. In ouden tijd diende zij met wierook tot reukoffers. Men vindt den naam reeds in de boeken des Ouden Testaments. De Egyptenaren bezigden ze voorts bij het balsemen van lijken, en in de middeneeuwen behoorde de myrrhe tot de kostbaarste specerijen.

< >