Linschoten. Onder dezen naam vermelden wij:
Jan Huygen (Hugo) van Linschoten, een verdienstelijk Nederlandsch reisbeschrijver. Hij werd geboren te Haarlem omstreeks het jaar 1563, trok reeds op jeugdigen leeftijd naar Spanje, waar twee zijner broeders zich gevestigd hadden, en kwam in dienst van den bisschop van Goa, met wien hij zich naar Indië begaf. In 1592 woonde hij te Enkhuizen, nadat hij ook andere reizen had volbragt. Hij wilde zijne ondervinding dienstbaar maken aan den vaderlandschen handel en ging in 1594 als koopman mede op een der schepen, die door de Noordelijke Ijszee heen een weg naar Indië moesten zoeken. Een jaar later herhaalde hij dien togt, maar telkens vruchteloos.
Aan de onderneming van Heemskerk en Barends in 1596 nam hij geen deel, maar overleed te Enkhuizen, waar hij thesaurier was, den 8sten Februarij 1611. Hij schreef: „Itinerario, voyage ofte schipvaert naer Oost- of Portugaels Indiën, enz. Reysgheschrift van de navigatiën der Portugaloysen in Orienten (1595)”, — „Extract ende sommier van alle renten enz. des Coninks van Spaengien, enz. (1596)”, — en „Beschrijvingh van de gansche Custe van Guinea (1696)”. Alle zijn in folio, en het „Itinerario” is later herhaalde malen herdrukt en in het Latijn, Fransch, Engelsch en Hoogduitsch vertaald.
Adriaan van Linschoten, een verdienstelijk Nederlandsch schilder. Hij werd geboren te Delft in 1590, vertrok reeds vroeg naar Italië, ontving onderwijs van Spagnoletto en zocht Michele Angelo na te volgen. Hij slaagde daarin naar wensch en schilderde onderscheidene historiestukken, alsmede binnenhuizen en chemische werkplaatsen. Hij bevond zich in 1647 te Utrecht en op 87-jarigen leeftijd te ’s Gravenhage. Van zijne stukken vindt men vermeld: „De verloochening van Petrus” en „Het berouw van Petrus”.
Paulus Hubert Adriaan Jan Strick van Linschoten, zie Strick van Linschoten.