Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 09-08-2018

Likeuren

betekenis & definitie

Likeuren onderscheiden zich van brandewijn door een toevoegsel van suiker en een gehalte aan aetherische oliën, waardoor zij een zoeten, aromatischen smaak verkrijgen. Men bedient zich tot bereiding der likeuren van de aetherische oliën, welke in den handel te verkrijgen zijn, of men laat den brandewijn trekken op vruchten, bloemen of andere plantendeelen, waarna men het vocht door filtratie of door destillatie afscheidt. Volkomen ontfoeselde brandewijn is daarbij een eerste vereischte.

De gewone likeuren bereidt men door spiritus van 90% met de in juiste verhouding doormengde oliën bijkans te verzadigen en dit vocht te voegen bij brandewijn en suiker. Tot de voornaamste likeuren behooren ratafia (van frambozen, viooltjes of vanille), — Zweedsch levens-elixir, — jagers-elixer, — crème de vanille, — crème de bouquets, — dubbele anisette, — curaçao, — persico, — parfait amour, — marasquin, — chartreuse,— Kopenhager cherry brandy, — ros solis (zonnedaauw), — guldewater, — en Dantziger oranjelikeur. — Den naam van likeurwijnen geeft men aan stroopachtige, zoete wijnen, doorgaans uit overrijpe druiven geperst, evenals sommige muskaatsoorten. Zij zijn hun naam verschuldigd aan hun aanzienlijk alkoholgehalte en aan het aanmerkelijk bedrag van niet-ontlede suiker.

< >