Onder dezen naam vermelden wij:
Jean Jauregui, in Biscaije geboren en kantoorbediende bij den koopman Gaspard d'Anastro. Hij liet zich door dezen overhalen om Willem I, prins van Oranje, te vermoorden, daar de koopman door tusschenkomst van zekeren Johannes d'Isuncha van Filips I een aanbod ontvangen had van 80000 ducaten, zoo hij den Prins het leven wilde benemen. Hiertoe echter bezat hij geen moed, maar hij stookte een ander op om het gruwelstuk te volvoeren. Op zondag den 18den Maart 1582 had de Prins een groot gezelschap in de voormalige citadél te Antwerpen vereenigd. Na het middagmaal wilde hij zich met eenige Fransche edellieden naar zijne kamer begeven.
Tevens echter naderde Jean Jauregui, die zich hield als wilde hij den Prins een smeekschrift aanbieden, maar een pistool op hem loste, waarvan de kogel, onder het regteroor indringend, door het gehemelte ging en bij het linkeroor uitkwam. De wond was doodelijk geweest, zoo de hitte van het losbrandend kruid niet aanstonds de geraakte halsslagader had digtgeschroeid. Aanstond schoten de bedienden toe en maakten in hun ijver den moordenaar af. Het lijk werd gevierendeeld en 2 medepligtigen ondergingen hetzelfde lot, terwijl d’Anastro reeds naar elders gevlugt was.
Juan de Jauregui y Aguilar, een Spaansch dichter en schilder. Hij werd geboren te Sevilla omstreeks het jaar 1570 en woonde in 1607 te Rome, waar zijne vertaling van Tasso's „Aminta” in het licht verscheen. Na zijn terugkeer in Spanje werd hij stalmeester van koningin Isabella, de eerste gemalin van Philips IV. Hij bragt nu zijne overige levensjaren in Spanje’s hoofdstad door, en overleed in Januarij 1641. Hij leverde ook eene voortreffelijke vertaling van de „Pharsalia” van Lueanus (1684), alsmede een oorspronkelijk gedicht „Orfeo (1824)”, hetwelk echter door sommigen aan een ander wordt toegeschreven. Al zijne dichterlijke werken zijn opgenomen in de „Colleccion” van Fernandez (dl 6—8, 1789—1819). Ook als schilder verwierf hij grooten lof. Hij behoorde tot de Florentijnsche school en vervaardigde uitmuntende portretten.