Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 08-08-2018

Halifax

betekenis & definitie

Onder dezen naam vermelden wij:

Eene stad, parlementsborough en bloeijende fabriekplaats in het westelijk gedeelte van het Engelsche graafschap York, in eene enge dalkloof van de Hebble of van den oostelijken arm der Calder, waarover een viaduct is gespannen ter lengte van 200 Ned. el, terwijl de rivier door een heuvel en een tweede viaduct in verband is gebragt met het Rochdalekanaal. De stad heeft meerendeels naauwe, onregelmatig aangelegde straten, maar onderscheidene fraaije gebouwen. Onder deze bevindt zich eene kerk in spitsboogstijl en eene andere in Griekschen stijl.

Voorts heeft men er 36 andere kerken en kapéllen, een schouwburg, eene lakenhal, enz. Men vindt er een gymnasium en vele andere scholen, onderscheidene letterkundige instellingen, eene concertzaal, een groot park, en 65000 inwoners (in 1870). De lakenweverij is er van groot belang.

Voorts vervaardigt men er katoenen stoffen, machines, papier, enz., terwijl men in hare nabijheid steenkolen- en leisteenmjjnen aantreft. De aanzienlijke handel wordt er door spoorwegverbindingen met Hull, Manchester, Liverpool, Lancaster, Leeds enz. ongemeen bevorderd.

De hoofdstad, tevens eene vesting, van het Britsche gouvernement Nieuw-Schotland in Noord-Amerika. Zij ligt in het graafschap Halifax in een zeer onvruchtbaar oord, ongeveer op het midden der oostkust van het schiereiland, en is amphitheatersgewijs gebouwd tegen een heuvel ter hoogte van 70 Ned. el, gekroond met eene citadèl van graniet met uitgestrekte batterijen.

Zij is de zetel der wereldlijke en kerkelijke besturen en der hoogste regterlijke magt aldaar, — voorts eene der voornaamste stapelplaatsen van den Britschen handel, en in het bezit van eene uitmuntende haven. Deze is eene door een eiland vernaauwde baai, waar gemakkelijk 1000 groote schepen geborgen kunnen worden. Halifax is een hoofdstation der stoombootvaart in den Atlantischen Oceaan en kan in oorlogstijd aan kruisers en koopvaardijschepen tot wijkplaats dienen. — De stad werd in 1749 gesticht, had meermalen veel te lijden van brand, doch telt thans reeds meer dan 40000 inwoners. Men heeft er een aantal fraaije openbare gebouwen, en de ingezetenen drijven een aanzienlijken handel, terwijl zij zich voorts bezig houden met fabrieknijverheid, het bouwen van schepen, de vischvangst, enz.

< >