Greifswald, eene academie- en arrondissementshoofdstad in het district Stralsund in de Pruissische provincie Pommeren, ligt aan de bevaarbare rivier de Rick — te voren Hilda genaamd —, die een uur gaans van daar zich uitstort in eene baai der Oostzee. Zij is de zetel van een Hof van appèl enz., regelmatig gebouwd en telt ongeveer 18000 inwoners. De toren van de hoofdkerk, aan St. Nicolaas gewijd, is omstreeks 100 Ned. el hoog; men heeft in deze kerk vele schilderijen en eene belangrijke bibliotheek.
Op de markt verheft zich het stadhuis met een merkwaardig archief. Eene universiteit werd er reeds gesticht in 1456 door hertog WratisIaw IX van Pommeren, vooral door den invloed van den burgemeester Heinrich Rubenow, en men benoemde er de hoogleeraren tot leden van het domkapittel der St. Nicolaas-kerk. Zij kwam gedurende de Hervorming in verval, maar werd in 1539 door hertog Filips van Pommeren als Protestantsche académie hersteld. Hertog Ernst Ludwig deed in 1591 een nieuw universiteitsgebouw verrijzen, en hertog Bogeslaw XIV schonk haar een groot gedeelte van de kloostergoederen van Eldena. In 1747 werd het Ernestijnsche universiteitsgebouw afgebroken en door het thans bestaande vervangen. Voorts werd onder het Pruissisch bestuur in 1834 op het universiteits-eigendom Eldena eene met de académie in verband staande school voor staathuishoudkunde en landbouw geopend. Na het 4de eeuwfeest der universiteit verrezen er betere zalen voor ontleedkunde en kliniek, alsmede een scheikundig laboratorium, en eindelijk op het Rubenowplein een sierlijk gedenkteeken met 9 gebeeldhouwde kunstwerken.
In 1865 waren er 52 académische leeraren en 363 studenten, van welke 2/3 tot de geneeskundige faculteit behoorden. De académische bibliotheek telt er 100000 deelen. Wijders heeft men er een gymnasium, eene reaalschool en eene handelsschool. Er is eene afdeeling van het Genootschap voor de geschiedenis en oudheden van Pommeren, alsmede eene in 1841 gestichte Vereeniging voor kunst. — De fabrieknijverheid strekt er zich uit tot machines, olie, papier, tabak, zout, bokking enz., terwijl handel en scheepvaart er belangrijke bronnen van bestaan vormen. De haven der stad bevindt zich te Wijk, aan den mond der Rick, en is in den laatsten tijd aanmerkelijk vergroot. Tegenover Wijk ligt het reeds vermelde grondeigendom Eldena met de bouwvallen van het klooster Hilda, hetwelk in den Dertigjarigen Oorlog verwoest is. — De stad Greifswald werd in 1245 door een abt van Hilda gesticht en ontving 5 jaar later reeds stedelijke regten.
Zij werd in 1627 door Wallenstein bezet en in eene vesting herschapen, viel in 1631 in de rnagt der Zweden en werd bij den Munsterschen Vrede (1648) aan deze toegekend. Nadat keurvorst Friedrich Wilhelm haar in 1659 2-maal bestormd en gedeeltelijk in brand gestoken had, veroverde hij haar in 1678, terwijl hij wederom een gedeelte der stad aan de vlammen prijs gaf; doch moest haar bij het sluiten van den Vrede weder afstaan aan Zweden. Na 1711 werd zij door de Russen, Polen en Saksen in bezit genomen, en in 1714 wederom door brand vernield. Sedert het midden der 18de eeuw herstelde zich hare welvaart onder de weldadige heerschappij van Zweden, maar zij verviel in 1815 met geheel Zweedsch-Pommeren aan Pruissen. Zij is door een spoorweg met Stettin, Stralsund en Wolgast verbonden. — Het district Greifswald telt op ongeveer 18 1/4 □ geogr. mijl ruim 60000 inwoners.
Greiz Greiz, de hoofd- en residentiestad van het vorstendom Reusz oudere lijn, ligt in een bevallig oord aan de Witte Elster omstreeks 2 uur gaans ten noordwesten van Reichenbach. De regéring is er gezeteld in een kasteel, dat zich er op eene alleenstaande rots verheft. Voorts heeft men er het paleis van den Vorst met een park, een in 1841 in spitsboogstijl gebouwd stadhuis, een paar fraaije kerken en omstreeks 12000 inwoners. Tot de inrigtingen van onderwijs behooren er een gymnasium, eene kweekschool voor onderwijzers en eene bedrijfschool. De nijverheid bemoeit er zich vooral met de vervaardiging van wollen, halfwollen en halfzijden stoffen en thibets, en men heeft er voorts spinnerijen, katoenweverijen, verwerijen, looijerijen enz. Omstreeks 70 fabriekanten van Greiz bezoeken met hunne waren de markt (Messe) te Leipzig. Sedert 1865 is de stad door een zijtak in verband gebragt met de Saksische Westbaan.
Het vorstendom Greiz, het eigendom der oudere lijn van het huis Reusz, telt op 64/5 □ geogr. mijl omstreeks 5000 inwoners en is verdeeld in 2 regterlijke arrondissementen (Greiz en Burgk) en eene voogdij (Zeulenroda), en bevat, behalve de stad Greiz, de stad Zeulenroda en 28 dorpen.