Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 07-08-2018

Geestemunde

betekenis & definitie

Geestemunde, aan den mond der Geeste en aan de Weser bij Bremerhaven gelegen en slechts door eerstgenoemd riviertje van deze stad gescheiden, was door de regéring van het voormalig koningrijk Hannover tot eene zelfstandige koopstad bestemd. De kostbare haven, in Julij 1863 geopend, nadat zij ongeveer een jaar te voren plegtig was ingewijd, beantwoordde echter weinig aan de grootsche verwachtingen. Toch vormt zij eene belangrijke aanvulling voor die van Bremen. Gemelde havenwerken bestaan uit eene groote kom, ter lengte van 550 en ter breedte van 130 Ned. el, en 2 kanalen, die tusschen massieve kaaijen de stad doorsnijden; voorts uit groote pakhuizen en magazijnen, welke met den spoorweg in verbinding zijn gebragt.

Al die werken hebben tot in den zomer van 1866 eene uitgave geeischt van ruim 2⅓ millioen thaler, — voorts nog ½ millioen thaler voor spoorwegzaken. Reeds aanstonds had men ook het ontwerp in gereedheid gebragt van eene 2de havenkom met 4 breedere kanalen, hetwelk echter is blijven rusten, vooral daar Bremen niet aarzelt, groote sommen aan de zeevaart te koste te leggen. Bovengemelde teleurstelling kan intusschen niemand bevreemden. Immers aan de invaart in de haven zijn voor groote schepen nog al zwarigheden verbonden, en de kleine plaats kan op verre na niet concurreren met Bremen, wanneer het er op aankomt, een schip met bekwamen spoed uit te rusten. Belangrijk voor het handelsverkeer zijn trouwens de groote pakhuizen, welke te Geestemunde werden gesticht, vooral bij de aanmerkelijke uitbreiding van den petroleumhandel.

Behalve den scheepsbouw en de bedrijven, welke met het uitrusten van schepen in betrekking staan, bezit Geestemunde eene eigene reederij. In 1869 behoorden er 38 schepen tè huis met een gezamenlijk bedrag van ongeveer 8400 last. In dat jaar vielen er 568 zeeschepen, 325 visschersvaartuigen en 835 wad-, rivier- en ligter-schepen binnen, — en de cijfers der uitzeilende schepen waren ongeveer dezelfde. Het eigenlijke Geestemunde telt slechts 3000 inwoners, maar het grenst onmiddellijk aan de volkrijke plaatsen Geestendorf en Bremerhaven. Gedurende den oorlog van Pruissen met Frankrijk in 1870 en 1871 bevond zich in de haven van Geestemunde een gedeelte der Duitsche vloot.

< >