Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 06-08-2018

Dierlijke stof

betekenis & definitie

Dierlijke stof. De bestanddeelen van het dierlijk ligchaam zijn scheikundige verbindingen van een klein aantal enkelvoudige stoffen. Deze, welke tot vorming van het dierlijk ligchaam dienen, zijn zuurstof, waterstof, koolstof, stikstof, phosphorus en zwavel, —voorts de metalen calcium, natrium, kalium, ijzer en mangaan.

Van de plantaardige stoffen zijn zij weinig of niet onderscheiden; slechts zijn de stikstofhoudende verbindingen in het dierlijk ligchaam talrijker en in grootere hoeveelheid aanwezig, terwijl in de planten de koolstofrijke verbindingen de overhand hebben. Men verdeelt deze bestanddeelen in homologe reeksen, waarvan de termen regelmatig opklimmen door eene gelijkmatige vermeerdering van koolstof en waterstof (zie organische scheikunde onder Scheikunde).

Onder deze reeksen moeten die der vet- en oliezuren, benevens hunne verbindingende vette, genoemd worden; verder de melkzure en oxaalzurr reeks, de groep der koolhydraten en der eiwitachtige stoffen. Van de stoffen die slechts in het dierlijke ligchaam worden aangetroffen, noemen wij alleen het piszuur (acidum uricum), de pisstof (ureum), het galvet (cholesterine), de bloedkleurstof (haematine), die stikstof bevatten; tot de bestanddeelen, die alleen bij dieren voorkomen en van stikstof verstoken zijn, behoren het glycogeen in de lever, en de melksuiker, die uit de wei wordt afgescheiden.

< >