Onder dezen naam vermelden wij:
Jean Chappe d' Auteroche, een Fransch sterrekundige, geboren den 2den Maart 1722 te Mauriac in Auvergne. Hij was eerst geestelijke, wijdde zich vervolgens aan de sterrekunde, nam in 1761 te Tobolsk den overgang waar van Venus over de Zon, en gaf hiervan verslag in zijn „Voyage en Sibérie fait en 1761 (1768, 2 dln)”. Keizerin Catharina II deed zijne bewering, dat Rusland meer moerassen en woestijnen dan volkrijke steden en vruchtbare gewesten bezat, door Sjoewalow wederleggen in „Antidote, ou examen du mauvais livre intitulé Voyage etc. (Amsterdam 1771, 2 dln)”. In 1769 volbragt Chappe in het belang der sterrekunde eene reis naar Californië, waarvan de beschrijving door Cassini is uitgegeven. Hij overleed te San-Lucar in Spanje op den 1sten Augustus van laatstgenoemd jaar.
Ignace Urbain Jean Chappe, een neef van den voorgaande. Hij werd geboren in 1760, studeerde in de regten, verkreeg eene administratieve betrekking, die hij bij de Omwenteling verloor, maar werd door het departement Sarthe afgevaardigd naar de Wetgevende Vergadering. Daarna nam hij deel aan de telegraphische ondernemingen van zijn broeder Claude (zie hieronder) en werd na het overlijden van dezen directeur van den telegraaf te Parijs. Onder het ministerie Villèle verloor hij die betrekking en overleed te Parijs den 20sten Januarij 1829. Hij heeft zich verdienstelijk gemaakt door zijne „Histoire de la télégraphie (1824, 2 dln)”.
Claude Chappe, een broeder van den voorgaande en invoerder van den optischen telegraaf. Hij werd geboren te Mans in 1763, omhelsde den geestelijken stand en verkreeg een paar winstgevende bedieningen, die hem in staat stelden, om zijne neiging tot de proefondervindelijke natuurkunde ruimschoots te bevredigen. In 1792 werd hij lid van het Philomatisch Genootschap, en kwam op het denkbeeld, om met verwijderde vrienden door teekens te spreken. Nadat hij zonder goed gevolg de electriciteit, het geluid, den rook van verschillende brandstoffen enz. daartoe had aangewend, beschouwde hij den dampkring als het beste gemeenschapsmiddel en hij dacht een werktuig uit, dat hij met den naam van telegraaf (vér-schrijver) bestempelde. De regéring erkende daarvan het gewigt, liet volgens dat stelsel eerst eene lijn van Parijs naar Rijssel en daarna andere lijnen aanleggen, en vertrouwde het bestuur toe aan Chappe en zijne beide broeders. Eene vermindering van inkomsten maakte hem echter zoo zwaarmoedig, dat hij zich den 23sten Januarij 1805 in eene put verdronk.
Zulk een stelsel van seinen was echter geenszins nieuw. Onze van den Corput, de dappere verdediger van Steenwijk in 1580 en 1581, had er reeds een bedacht, en het schijnt, dat vroeger ook de Grieken en Romeinen zich van dergelijke teekenen hebben bediend.