Cannae, thans Canne genoemd, eene stad aan het zuidelijke uiteinde der Apulische vlakte, niet ver van den mond der Aufidus (Ofanto), in de Italiaansche provincie Vari, is beroemd wegens den veldslag, waarin op den 2den Augustus 216 vóór Chr. Hannibal de overwinning behaalde op de Romeinen. Het Romeinsche leger, dat 80000 man voetvolk en 6000 ruiters telde, werd aangevoerd door de consuls Gajus Terentius Varro en Gajus Aemilius Paulus terwijl Hannibal slechts 40000 man voetvolk en 10000 ruiters onder zijn bevel had. Varro vertrouwde op zijne overmagt en besloot, slag te leveren.
Hannibal prikkelde zijn tegenstander door hem in een klein ruitergevecht de overwinning te gunnen, verliet daarna zijne positie bij Geronium en trok oostwaarts naar Cannae, achtervolgd door de Romeinen, die met het geheele leger naar den linkeroever van de Aufidus trokken. Varro steunde met zijn regtervleugel op de rivier en breidde zich uit op de vlakte. Nu overschreed Hannibal op eene waadbare plaats den stroom en bezorgde zich het voordeel van de zon en van den wind. Eerst werden de onvoorzigtig oprukkende Romeinen door de uitmuntende Carthaagsche ruiterij besprongen, en daarna viel Hannibal hen met het Afrikaansche voetvolk in de flank. Daarmede was de slag beslist: Aemilius Paulus sneuvelde er met 21 krijgstribunen, een proconsul, de beide quaestoren en 80 leden van den Senaat, en vele vlugtenden werden in de vlakte door de Numidische, ruiterij gedood. Het verlies der Romeinen bedroeg volgens Limus 45000 man voetvolk en omstreeks 3000 ruiters, benevens 20000 gevangenen, terwijl het ellendig overschot — 14000 man — zich gedeeltelijk te Canusium en gedeeltelijk te Venusia verzamelde. Intusschen waagde Hannibal, die 8000 man verloren had, het niet, om naar Rome op te rukken.
Cannae was weleer eene belangrijke stad, op eenige heuvelen gelegen; zij bezat eene versterkte acropolis en een capitool, waar de priesters een palladium bewaarden. De overblijfselen der stad zijn thans 6 Ned. el diep in den grond bedolven, en men heeft er bij het graven schoone zuilen, wapens enz. gevonden.