Caïnca-wortel, ook cahinca en chiococca-wortel genaamd, is de wortel van Chiococca anguifuga Mart., ook wel van C. densifolia, maar volgens Martius en Langsdorf vooral van C. scandens Riedel. Deze wortel is van buiten rimpelig en geelachtig bruin, en van binnen vuil wit; hij heeft een eigenaardigen reuk en een scherpen, bitteren, walgingwekkenden smaak, verwekt een speekselvloed, en bevat volgens Santon emetine, galluszuur, was, kaoetsjoek enz., terwijl François on Caventon daarin het caïnca-zuur ontdekten. Hij wordt aanbevolen tegen de gevolgen van den slangenbeet en tegen de waterzucht.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk