Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 19-03-2018

Bourgogne-wijn

betekenis & definitie

Bourgogne-wijn is eene voortreffelijke soort van Franschen wijn, die in de depar­tementen Yonne, Côte d’or, Saône en Loire gewonnen wordt. Beaune is het middelpunt van den handel in dezen wijn. De smaak is fijn, prikkelend, en een weinig zamentrekkend, en de Bourgogne behoort tot de zware wijnen; daarin vindt men 11—13,34 maatdeelen alkohol.

Vooral de witte Bourgogne is een geliefkoosde dames-wijn.

De beste soor­ten worden verkregen tusschen Dijon en Chalons. Men verdeeld de soorten in grand Bour­gogne, petit Bourgogne en Macon. Tot de eerste afdeeling behooren de uitmuntende mer­ken Nuits, Chambertin, Volnay enz. De beide andere afdeelingen zijn minder fijn. Behalve Beaune zijn Auxerre, Chablis, Tonnerre, Avallon, Joigny, Dijon, Gevrey, Nuits, Chalons en Macon de belangrijkste markten voor den Bourgogne-wijn.

Wil men dezen echt hebben, zoo moet men hem van een solied huis in het land zelf ontbieden. Hij vereischt eene hoogst zorgvuldige behande­ling. De beste soorten mogen niet ouder wor­den dan 8 of 10 jaar; sommige soorten zijn het best, wanneer zij 3 of 4 jaar oud zijn. De witte Bourgogne-soorten trekken na ver­loop van eenige jaren in kleur naar ’t gele.

< >