Bourgogne-wijn is eene voortreffelijke soort van Franschen wijn, die in de departementen Yonne, Côte d’or, Saône en Loire gewonnen wordt. Beaune is het middelpunt van den handel in dezen wijn. De smaak is fijn, prikkelend, en een weinig zamentrekkend, en de Bourgogne behoort tot de zware wijnen; daarin vindt men 11—13,34 maatdeelen alkohol.
Vooral de witte Bourgogne is een geliefkoosde dames-wijn.
De beste soorten worden verkregen tusschen Dijon en Chalons. Men verdeeld de soorten in grand Bourgogne, petit Bourgogne en Macon. Tot de eerste afdeeling behooren de uitmuntende merken Nuits, Chambertin, Volnay enz. De beide andere afdeelingen zijn minder fijn. Behalve Beaune zijn Auxerre, Chablis, Tonnerre, Avallon, Joigny, Dijon, Gevrey, Nuits, Chalons en Macon de belangrijkste markten voor den Bourgogne-wijn.
Wil men dezen echt hebben, zoo moet men hem van een solied huis in het land zelf ontbieden. Hij vereischt eene hoogst zorgvuldige behandeling. De beste soorten mogen niet ouder worden dan 8 of 10 jaar; sommige soorten zijn het best, wanneer zij 3 of 4 jaar oud zijn. De witte Bourgogne-soorten trekken na verloop van eenige jaren in kleur naar ’t gele.