Encyclopaedie van Nederlandsch West-Indië

Herman Daniël Benjamins, Joh. F. Snelleman, Martinus Nijhoff, E.J. Brill (1914-1917)

Gepubliceerd op 25-04-2022

Eeden-fonds (van-)

betekenis & definitie

Op 22 Nov. 1900 richtte een negental heeren te Paramaribo een circulaire aan de ingezetenen van die stad, steun vragend voor een plan, om F.W. Van Eeden, toen directeur van het Koloniaal Museum te Haarlem, te huldigen.

Men wenschte den naam van dezen onvermoeiden strijder voor de belangen van Suriname blijvend te verbinden aan het botanisch onderzoek van Suriname, door de stichting van een Van Eedenfonds. Pogingen om daarvoor gelden bijeen te brengen, hadden het gevolg, dat kort na den dood van Van Eeden ƒ6000.- voor het fonds ter beschikking kwam van zijn opvolger Dr. M. Greshoff. De Raad van het Koloniaal Museum namhet patronaat over het fonds op zich, en benoemde eene Commissie van drie leden, voor het beheer daarvan. Het fonds is vooral door de bemoeiingen van Dr. Greshoff gestadig aangegroeid. Bij zijn verscheiden in 1909 was de waarde der bezittingen ƒ16 000.- waaraan uit de nalatenschap van Dr. Greshoff door een testamentaire beschikking nog ƒ3500.-toegevoegd werd. Later werd het fonds nog eens belangrijk versterkt door eene schenking der Maatsch. van Nijverheid bij den overgang van het Koloniaal Museum aan het Koloniaal Instituut.

De volgende artikelen uit de Statuten geven de werkwijze van het fonds aan.

Art. 1. Het Van Eedenfonds, gesticht ter huldiging van F.W. van Eeden, in leven Directeur van het Koloniaal Museum, is gevestigd ter plaatse, waar het Koloniaal Instituut gevestigd is.

Art. 2. Het Van Eedenfonds heeft ten doel de bevordering van het botanisch onderzoek van Suriname, zoomede der West-Indische eilanden, bepaaldelijk van de studie der flora van die gewesten.

Art. 11. Als middelen om het in art. 2 omschreven doel te bereiken, zal de Commissie voornamelijk beschouwen.

a. het verleenen eener subsidie aan een Nederlandsch plantkundige, die Suriname of de Nederlandsch West Indische eilanden met het oogmerk van botanische studiën wenscht te bezoeken.

b. het verleenen eener subsidie aan een Nederlandsch plantkundige, die ter plaatse of hier te lande studiën onderneemt, betreffende de flora van West Indië.

c. het verleenen eener subsidie voor de uitgave van boek- en plaatwerken, deze flora betreffende.

d. het uitschrijven van prijsvragen, en de belooning van prijsvraagantwoorden, betreffende bedoeld felora of andere onderwerpen van botanischen aard, van belang voor Nederlandsch West Indië.

e. het uitreiken van de Van Eedenmedaille aan personen, die zich naar het inzicht der Commissie bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt ten aanzien van het botanisch onderzoek van Suriname en de West Indische Eilanden.

Tot nu toe werd steun verleend aan enkele botanici die een studiereis naar West Indië ondernamen. Een tweetal publicatiën van het Van Eedenfonds verschenen reeds als Bulletin van het Kol. Museum. (38 en 47). In Bulletin 47 is het eerste deel eener flora van Suriname verschenen. Als derde uitgave - tevens uitgave van het Koloniaal Instituut - is in 1914 een flora van de W.I. Eilanden verschenen.

Zie over den stand van het fonds het derde jaarverslag (1913) van het ‘Koloniaal Instituut’.

J.D.