Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 09-08-2019

Lindbergh

betekenis & definitie

Charles Augustus Lindbergh is de man, die in 1927 de eerste Oceaanvlucht volbracht door dwars over den Atlantischen Oceaan in één stuk van New York naar Parijs te vliegen. Lindbergh werd in 1902 te Little Falls in Minnesota (V.S.) geboren.

Van jongs af aan was hij een moedig mens met een goed hart en een grote liefde voor techniek. Op 19-jarigen leeftijd bezat hij al het diploma voor werktuigkundig ingenieur en daarmede gewapend vervoegde hij zich bij de vliegschool te Lincoln, om het vliegen te leren.

Toen hij de vliegkunst volkomen machtig was, werkte hij eerst een poos bij een garagehouder, doch zodra hij wat geld bij elkaar had gespaard, kocht hij een afgedankt legervliegtuig en begon daarmee voor eigen rekening een luchttaxidienst. Met dit vliegtuig verscheen hij ook op kermissen, om er op te treden als luchtacrobaat en parachutist.

Bij den militairen luchtvaartdienst behaalde hij den rang van kapitein. Daarna werd hij aangesteld bij een luchtpostmaatschappij als piloot voor den nachtdienst.

Op zijn nachtvluchten voor deze onderneming zag hij zich tot viermaal toe genoodzaakt met een parachute uit zijn vliegtuig te springen, zonder dat hij daarbij enig letsel bekwam! Zijn kameraden noemden hem dan ook om het onafscheidelijke geluk, dat hem scheen te vergezellen, „Lucky Lindy”.Dat geluk verliet hem ook niet, toen hij op 20 Mei 1927 ’s middags met het speciaal voor dezen tocht gebouwde vliegtuig „Spirit of St. Louis” alleen van het vliegveld bij New-York opsteeg om den groten sprong te wagen. Om 3 uur Zaterdagmiddag bereikte hij de Ierse kust en met zo ongelofelijke nauwkeurigheid had hij, geleid door een waar postduiveninstinct, ondanks storm, mist en duisternis, den juisten koers weten te bewaren, dat hij slechts 5 K.M. Noordelijker uitkwam, dan hij tevoren op de kaart had uitgestippeld! Tegen half elf Zaterdagavond verscheen de „Spirit of St. Louis” boven het vliegveld Le Bourget te Parijs, waar tienduizenden mensen hem afwachtten.
Om deze prestatie werd hij met eretekenen overladen, hij werd in militairen rang verhoogd tot kolonel en maakte de terugreis naar zijn vaderland als gast van de Amerikaanse regering aan boord van den kruiser „Memphis”. President Coolidge sprak hem te Washington in het openbaar toe en zowel daar als te New-York was de geestdrift onbeschrijfelijk. De regering schonk hem een belangrijke positie bij den vliegdienst en nog tot heden treedt Lindbergh op als gezaghebbend adviseur in luchtvaartaangelegenheden.

< >