Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 09-08-2019

Herodotus

betekenis & definitie

was één van de oude Griekse geschiedschrijvers. Hij is de eerste geweest, die de geschiedkundige feiten rangschikte en tot één geheel maakte.

In Halicarnassus, een Griekse stad in Klein-Azië, aanschouwde hij het levenslicht in ongeveer 484 v. Chr.; het grootste deel van zijn leven bracht hij echter in Athene door en hij stierf in Thurii, een Griekse kolonie in Zuid-Italië.
Behalve dus dat hij Klein-Azië, Griekenland en Zuid-Italië kende, heeft hij reizen door Syrië, Perzië en Egypte gemaakt en de kennis, die hij in al die streken opdeed, gebruikte hij voor zijn Geschiedenis van de Perzische Oorlogen.
De verhalen, die hij vertelt, zijn dikwijls zeer merkwaardig en niet altijd voldoende gecontroleerd, want veelal ging hij af op wat reizigers en vrienden hem vertelden.
Een voorbeeld: Na den dood van den Perzischen koning Cambyses maakten maar liefst een zevental aanzienlijke heren aanspraak op den troon. Natuurlijk kon slechts één van hen koning worden en daarom besloten zij tot het volgende: wiens paard na zonsopgang het eerst zou hinniken, zou koning worden. Een van hen, Darius, liet zijn twee lievelingspaarden reeds tijdens den nacht naar de afgesproken plaats gaan en toen hij nu den volgenden morgen op een van de twee paarden weer naar die plek ging, herkende het slimme dier de plek en begon het luid te hinniken van vreugde. Tegelijk flitste er een bliksemstraal en rommelde de donder. Hierdoor overtuigd, erkenden de anderen Darius’ koningschap.
Behalve al deze min of meer geloofwaardige geschiedenissen verhaalt Herodotus ons ook allerlei historische gebeurtenissen en is daarin vrij betrouwbaar; alleen wanneer hij met grote getallen gaat goochelen, moet men voorzichtig zijn. Evenals vele Grieken den naam hebben van in zulke zaken te overdrijven — en in andere opzichten zijn zij juist de mensen, wier smaak te fijn is om te overdrijven — overdrijft ook Herodotus wel eens. Maar met dat al wordt Herodotus terecht de vader der geschiedbeschrijving genoemd. En al vergiste hij zich wel eens, vast staat toch wel, dat hij een groot geschiedschrijver was, die naar waarheid en onbevangenheid streefde.

< >