Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 09-08-2019

Edict

betekenis & definitie

is afgeleid van het Latijnse woord edictum. Bij de oude Romeinen verstond men onder een edictum het officiële stuk, waarin een overheidspersoon aan het volk de regels bekend maakte, volgens welke hij de rechtspraak zou leiden.

Naarmate die edicten vollediger werden, werd het gewoonte, dat de praetor het edict van zijn voorganger nagenoeg ongewijzigd overnam. Eindelijk werd het edict onder Hadrianus voor goed onveranderlijk vastgesteld als edictum perpetuum of eeuwigdurend edict.Later wordt het woord edict wel gebruikt in den zin van wet; zo heten b.v. de wetten der Merovingische vorsten edicta. Het wetboek dat in het jaar 500 door Theodorik den Grote werd afgekondigd, heet edictum Theodorici.

Later betekent edict: vorstelijke verordening, landsverordening.

Uit de geschiedenisles herinner je je nog wel het Edict van Nantes, dat in 1598 door koning Hendrik IV van Frankrijk werd uitgevaardigd en waarbij aan de Hugenoten godsdienstvrijheid werd verleend.

Zoals je dan ook weet, is dit edict in 1685 ingetrokken. Niet minder bekend is het „E e u w i g Edict” van De Witt ter uitsluiting van de Oranjes in Holland, dat in 1667 werd uitgevaardigd en in 1672 afgeschaft.