Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 09-08-2019

Dromen

betekenis & definitie

Neen, schrik niet: een geleerde, wetenschappelijke verklaring van het dromen, voor zover dan de wetenschap in dit geheimzinnige gebied van het leven der menselijke ziel doorgedrongen is, zal ik niet trachten te geven. Want weten, vast en zeker weten, wat dromen zijn, doen we nog lang niet en alle verklaringen berusten grotendeels nog op gissingen.

Je hebt zeker allen weleens gedroomd: een lieflijken, heerlijken droom of een angstdroom, een droom vol dwaasheden en onmogelijkheden. De nuchtere mens maakt zich er af met: „Dromen zijn bedrog” en dat is ook voor menigeen het wijste.Toch is voor de wetenschap de droom op zichzelf natuurlijk een interessant verschijnsel en zo hebben ernstige geleerden, die de verborgen uitingen der ziel bestuderen, het dromen en den droominhoud nauwkeurig onderzocht; dit onderzoek maakt deel uit van de moderne zielkunde.

Heel iets anders is natuurlijk het geloof der oude volken, dat dromen betekenis hebben als voorspellingen.

In den Bijbel wordt heel veel van dromen en droomuitleggingen verteld, o.a. de uitlegging, die Jozef gaf van de dromen van Pharao en van diens bakker en schenker.

Overbekend is ook de droom van koning Nebukadnezar, die hem door den profeet Daniël verklaard werd (Dan. 2). Uit deze Bijbelse verhalen blijkt tevens, dat ook de oude Egyptenaren en Babyloniërs aan de voorspelling uit den droom geloofden. Van de Grieken weten wij, dat zij wel hun zieken in den tempel van den god der geneeskunde, Asklepios (zie onder: Aesculapius) brachten, waar ze voor het beeld van den god te slapen werden gelegd. De dromen gedurende dezen tempelslaap werden beschouwd als aanwijzingen voor de te volgen geneeswijze.