Wat is dat?

Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren (1938).

Gepubliceerd op 09-08-2019

Cuypers

betekenis & definitie

Ons land telt verschillende bekende personen, die den naam Cuypers dragen of hebben gedragen. Wij noemen van hen:

Petrus Josephus Hubertus Cuypers (1827—1921) was een zeer bekend architect en is feitelijk de grondlegger geweest van de Cuypers-bouwrichting. Tot zijn voornaamste werken behoren het Rijksmuseum, het Centraalstation te Amsterdam, en tal van Katholieke kerken, o.a. te Amsterdam, den Haag, Breda, Nijmegen, Eindhoven, Groningen, Leeuwarden, Alkmaar, enz.

Ook heeft hij vele gebouwen gerestaureerd, o.a. het kasteel Haarzuylen bij Harmelen, het Binnenhof in den Haag enz.

Joseph Theodorus Joannes Cuypers, eveneens een Nederlands architect, geb. in 1861, zoon van bovengenoemden Petrus Josephus Hubertus Cuypers, bouwde de Effectenbeurs te Amsterdam niet te verwarren met de Koopmansbeurs van Berlage — de nieuwe R.K. Kathedraal te Haarlem en vele andere kerken.

Hubert Cuypers, een bekend Nederlands toonkunstenaar, geboren in 1873. Hij is een bekwaam componist, die zich er vooral op toelegt, in een kunstwerk eenheid te brengen tussen gesproken woord en muziek, zonder dat de schoonheid van één van deze beiden er onder lijdt. Een bekend werk van Cuypers is de muziek bij Vondels „Adam in ballingschap”. Hij is leider van verschillende grote zangkoren.