Herman Boerhaave is een zeer bekend dokter geweest, die van 1709 tot 1738 hoogleraar in de geneeskunde was te Leiden.
In dien tijd was er nog lang zo’n specialisatie niet op ’t gebied der wetenschap als tegenwoordig: één mens beoefende meermalen niet alleen verschillende onderdelen van een vak, doch niet zelden ook verschillende vakken. Behalve in de geneeskunde gaf Boerhaave b.v. ook jaren lang onderricht in de scheikunde en in de plantkunde. In 1718 werd hij hoogleraar in de chemie.
Boerhaave was de eerste, die op zijn studentencolleges de patiënten tegenwoordig deed zijn: zo kregen zijn leerlingen dus aanschouwelijk onderwijs.
De werken, die hij schreef, zijn wereldberoemd geworden en in alle Europese talen vertaald. Men vertelt, dat zijn naam zo bekend was, dat het adres: „Boerhaave in Europa” voldoende was, om een brief te doen terechtkomen.
Toen Boerhaave op zijn sterfbed lag, kwamen de curatoren bij hem om raad vragen, wien zij als zijn opvolger aan de Universiteit zouden benoemen, zoveel eerbied hadden zij voor zijn zuiver oordeel.
Boerhaave’s lijfspreuk was: „Eenvoud is het kenmerk van het ware.” De stad Leiden heeft na zijn dood een gedenkteken voor hem opgericht, waarin deze spreuk staat gebeiteld.