Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Punch

betekenis & definitie

Punch is een van onze meest bekende winterdranken. De naam zou zelfs uit het Sanskriet afkomstig zijn en „vijf” beteekenen, omdat de oorspronkelijke punch uit vijf bestanddeelen moest bestaan, n.l. thee, arak, suiker, water en citroen. Een en ander is wel een bewijs, dat deze soort drank reeds voor eeuwen bereid en gedronken werd. Een billijke eisch is, dat punch een suikergehalte van minstens 35 % zal hebben en een alkoholgehalte van ten minste 25 %. Wanneer een dergelijke drank met warm water verdund wordt, verkrijgt men een drank, die aan de eischen welke men redelijkerwijze aan punch mag stellen, voldoet.

Alkoholvrije punch moet ook werkelijk vrij van dit bestanddeel zijn en alkoholvrije siroop van punch, moet overeenkomen met limonadesiroop en ook aan de wettelijk daarvoor gestelde eischen voldoen. Bij de bereiding van punch en punchessence moet men steeds het aromatische en het alkoholhoudende bestanddeel langzaam met de warme suikerstroop vermengen, niet in omgekeerde volgorde, omdat dan de vervluchtiging der aetherische bestanddeelen veel aanzienlijker is. Grootere hoeveelheden filtreert men door flanellen zakken, kleinere quantiteiten door filtreerpapier, liefst door geplooide filters. Als recept voor Zweedsche Punch wordt opgegeven: 2 flesschen witte wijn, 1 flesch arak, 1 flesch cognac, 1,5 kg fijne suiker en 5 1 water. Deze drank wordt gewoonlijk onverdund gebruikt en koud gedronken.

Gewone siroop van Punch maakt men uit de volgende bestanddeelen: 8 liter arak, 1 liter water, 6 kg suiker en 50 g citroenzuur, De suiker en het zuur worden doorzachte verwarming in de verdunde arak opgelost. Vervolgens wordt toegevoegd 5 liter rhum, 1/4 liter oranjebloesemwater, 6 kg suiker, 2 liter moezelwijn en 10 druppels versche citroen olie. De suiker wordt door zachte verwarming in het mengsel van rhum en wijn opgelost, het oranjebloesemwater en de citroenolie eerst na algeheel bekoeling toegevoegd. Ten slotte worden de beide vloeistoffen vereenigd. Voor Kardinaal-punch wordt het volgende recept opgegeven; 1 flesch roode wijn, 1 flesch arak, 8 ons suiker, 5 g bisschopessence, 8 halve citroenen met schil, 2 g poeder van cochenille, 1 g Malvabloemen worden gemengd. Deze vloeistof wordt tot 75° verwarmd, men laat volledig afkoelen. Na 24 uur rust wordt de drank gefiltreerd, Desgewenscht vermengt men den drank nog met theeaftreksel.