Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Limonadesiroop

betekenis & definitie

Limonadesiroop - Deze drank wordt in het Jam- en Limonadebesluit genoemd.

Limonadesiroop bestaat uit suiker of suikeroplossing met citroen-, wijnsteen- of melkzuur, waaraan toegevoegd mogen zijn: een onschadelijke kleurstof, een natuurlijke vruchtenessence, zetmeelsiroop (glucose), een onschadelijk bindmiddel, vruchtensap, geheele of in stukken verdeelde vruchten, eibestanddeelen eetbare oliën en/of vetten, plantendeelen, kruiden, specerijen of extracten van specerijen. Als conserveermiddelen mogen toegevoegd worden: 250 mg benzoëzuur of 250 mg zwaveligzuur per kg van de waar. Indien vruchten en/of vruchtensappen gebruikt zijn, mag hoogstens toegevoegd worden 250 mg benzoëzuur en 50 mg zwaveligzuur per kg van de waar. Het product mag verder geen vreemde bestanddeelen bevatten en moet stroperig van consistentie zijn. Het suikergehalte moet minstens 55 % bedragen.

De wettelijke aanduiding is bijv. als volgt:

LIMONADESIROOP (letterhoogte minstens 4 mm). KERSEN (letterhoogte minstens 3 mm).

Inhoud of Netto 1 liter (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm)

Het is niet verplicht de smaak of geur aan te geven. Indien dit echter geschiedt, dan moet de vermelding daarvan onmiddellijk onder de aanduiding aangebracht zijn en in de aangegeven letterhoogte.

Op de verpakkingen, het reclamemateriaal enz. enz. mogen geen woorden voorkomen als: „le kwaliteit”, „prima”, „edel”, of andere aanduidingen, die een eerste kwaliteit zouden suggereeren. Ook woordjes als „echt”, „natuur”, „vrucht” „fruit”, „ooft” enz. mogen niet voorkomen, evenmin aanduidingen (in woord en afbeelding) betrekking hebbende op vruchten, vruchtdragende gewassen, vruchtenteelt of verwerking van vruchten.