Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Marsala

betekenis & definitie

Marsala is een Siciliaansche wijn, voornamelijk afkomstig uit de provincie Trapani. Dit product geniet in Holland een zekere vermaardheid. Marsala is goudgeel van kleur. Op het eerste gezicht Zou men het product voor een likeurwijn houden.

Dit is echter niet het geval, Marsala is wel degelijk een dessertwijn, maar niet zoet. De wijn wordt gemaakt door de gisting op een bepaald moment door toevoeging van alkohol te onderbreken. Veel overeenkomst met Marsala heeft de barnsteenkleurige wijn „Bernaccia” van Sardinië. Als gemiddelde samenstelling van Marsala worden de volgende waarden opgegeven; alkohol 18 volume %, extract 6,4 %, wijnsteenzuur 0,5 %, vluchtig zuur 0,15 %, suiker 3,2 %, glycerine 0,7 %, voedingszouten 0,4 %.