Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Looistoffen

betekenis & definitie

Looistoffen - In tal van voedings- en genotmiddelen komen looistoffen voor. Over de beteekenis, die ze voor de plant hebben, zullen wij hier niet uitweiden. De aanwezigheid in vele voedingsmiddelen is voor ons van belang, omdat looistoffen op het weefsel een „looienden” d.w.z. een hardenden, eenigszins etsenden invloed hebben. Looistoffen vormen met lijmstoffen en eiwitten onoplosbare verbindingen (vandaar het leerlooien).

Ze smaken wrang, in het maagdarmkanaal werken ze adstringeerend (samentrekkend). Het looizuur is in het plantenrijk zeer verspreid. Koffie, thee, boschbessen, vossebessen, druiven, hop, eikels en nootvruchten, hebben allen een aanzienlijk gehalte aan looistoffen. Thee, die te lang getrokken heeft, wordt bitter en krijgt een samentrekkenden smaak, door het in oplossing gaan van de looizuurverbindingen. Wanneer men melk toevoegt, ontstaat een wit neerslag van looizuur-eiwit, het bekende „wolkje” in thee of koffie.

Melkchocolade is bleeker gekleurd dan waterchocolade, omdat de looistoffen zich aan de eiwitten der melk gebonden hebben tot witte onoplosbare verbindingen. Door de toevoeging van melk kan men den smaak zeer veranderen (koffie, thee of cacao). Vaak wordt van de licht samentrekkende eigenschappen partij getrokken bijv. in eikelkoffie en eikelcacao. Hier zijn het de looistoffen, die als geneesmiddel gebruikt worden.