Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Limonettesiroop

betekenis & definitie

Limonettesiroop - Deze drank wordt in het Jam- en Limonadebesluit genoemd.

Limonettesiroop moet bestaan uit suiker of suikeroplossing, aangezuurd met citroenzuur, wijnsteenzuur of melkzuur. Hieraan mag toegevoegd worden: een onschadelijke kleurstof, een natuurlijke vruchtenessence, zetmeelsiroop (glucose) een onschadelijk bindmiddel, vruchtensap, geheele of in stukken verdeelde vruchten, eibestanddeelen, eetbare oliën en/of vetten, plantendeelen, kruiden, specerijen of extracten van specerijen. Als conserveermiddel mag zijntoegevoegd, hoogstens 250 mg benzoëzuur of 250 mg zwaveligzuur per kg van den waar. Indien vruchtensap of vruchten gebruikt zijn, 250 mg benzoëzuur en 50 mg zwaveligzuur per kg. Vreemde bestanddeelen mogen niet aanwezig zijn. Het product moet stroperig van consistentie zijn. De som van suikergehalte en zetmeelsiroop moet minstens 55 % bedragen, het suikergehalte minstens 40 %. De wettelijke aanduiding is:

LIMONETTESIROOP (letterhoogte minstens 4 mm). FRAMBOZEN (letterhoogte minstens 3 mm).

Inhoud 0,45 liter (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm).

Ook hier mag het publiek niet den indruk krijgen van een 1e kwaliteit. Vandaar dat namen als „le soort”, „prima”, „edel”, enz. enz. niet op de etiketteering mogen voorkomen, evenmin de woorden „echt”, „natuur”, „zuiver”, „vrucht”, „fruit” en ook geen aanduidingen (in woord of beeld), betrekking hebbende op vruchten, vruchtenteelt, vruchtdragende gewassen of de verwerking van vruchten.