Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Koffie (wettelijke eischen)

betekenis & definitie

Koffie (wettelijke eischen) - Aan het artikel koffie worden ingevolge het Koffie- en Theebesluit verschillende eischen gesteld, waardoor voldoende waarborg verkregen wordt, dat geen minderwaardige producten in circulatie zullen komen. Onder ongebrande koffie wordt verstaan: de deugdelijke zaadkernen van de koffieplant (soorten van het geslacht Coffea). Gebrande koffie bestaat uit de gerooste deugdelijke zaadkernen van deze plant.

Het product moet allereerst aan eenige algemeene eischen voldoen: het mag niet duf of schimmelig zijn. Lood of andere schadelijke metalen moeten afwezig zijn. Kleurstoffen mogen niet zijn toegevoegd en geurresp. smaakindrukken moeten normaal zijn, verder wordt nog voorgeschreven: Koffie en gebrande koffie, mag niet meer dan 1% verontreinigingen bevatten (deze eisch geldt in verband met slordig oogsten). Verder is bepaald, dat het watergehalte hoogstens 5 % mag bedragen. Het aschgehalte mag niet hooger zijn dan 6 % (is de koffie met verschillende waardelooze stoffen verzwaard, dan zal dit veelal uit het aschgehalte, dat na verbranding achter blijft, blijken. Ook mag deze asch niet te veel keukenzout bevatten (dit in verband met mogelijke schade door zeewater, wat bij koffie vaak voorkomt). Het extractgehalte mag niet lager zijn dan 20 % der droge stof (dit extractgehalte geeft dus waarborg, dat de koffie voldoende stoffen zal bevatten, die in het water over zullen gaan en ook dat de boonen voldoende en juist gebrand zijn). Het gehalte aan stoffen, die met behulp van aether, alkohol of water kunnen worden verwijderd, mag niet hooger zijn dan 1 % (dit voorschrift heeft betrekking op de „glansmiddelen”, die ter verhooging van het fraaie uiterlijk en tot fixeeren van het aroma worden toegevoegd.

Het zoogenaamde „glanzen” van de boonen). Als glansmiddelen worden toegelaten olie, suiker, stroop, lijm, arabische gom of onschadelijke harsen. In het Koffie- en Theebesluit worden voorts genoemd; met suiker gebrande koffie, een product dat niet meer dan 1 % verontreiniging mag bevatten, een extractgehalte moet hebben van minstens 20 % der droge stof, hoogstens 3 % met water of alkohol afwaschbare bestanddeelen mag bevatten en alleen stoffen die afkomstig zijn uit koffie en gebrande suiker. Gemalen koffie mag niet meer hebben dan 6 % asch, minstens 20 % extract en hoogstens 8 % water. Ongebrande koffie, koffie of gebrande koffie, met suiker gebrande koffie, gemalen of gruiskoffie, moeten op verpakkingen met duidelijke letters als zoodanig worden aangeduid. In winkels waar deze artikelen los verkocht worden, door een opschrift in hoofddrukletters van ten minste 2 cm hoogte en 2 mm lijndikte, op of boven de voorraden.