Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Koffie-extract

betekenis & definitie

Koffie-extract - Onder koffie-extract verstaat men een vloeistof, die de geurgevende en werkzame bestanddeelen van koffie bevat, in een concentratie overeenkomende met die in de koffieboon. Dit praeparaat verandert op den duur van smaak en reuk, vandaar dat het binnen niet al te langen tijd verbruikt moet gijn. Koffie-extract wordt in het Koffie- en Theebesluit beschreven.

Het is een product, verkregen door koffie uit te trekken en na filtratie al of niet in te dampen. Dit extract moet verder aan de volgende wettelijke eischen voldoen.

Het extractgehalte mag niet lager zijn dan 6 % (dit waarborgt, dat er een voldoende hoeveelheid koffie in het extract verwerkt zal zijn). Het gehalte aan coffeïne mag niet lager zijn dan 2,5 % (dit komt ongeveer overeen met het coffeïnegehalte in boonen). Het wil dus zeggen, dat practisch gesproken in 10 g koffieëxtract ook evenveel aromastoffen en verbindingen zullen voorkomen dan in 10 g koffie boonen. Andere bestanddeelen, dan die van koffie afkomstig zijn, mogen niet aangetroffen worden (dit geeft waarborg, dat niet allerlei surrogaten in het extract verwerkt zullen zijn). De wettelijke voorgeschreven aanduiding is geheel overeenkomstig als bij koffie, gemalen koffie, zie Koffie (wettelijke eischen).