Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Geitenvleesch

betekenis & definitie

Geitenvleesch - Dit vleesch wordt slechts bij uitzondering ten verkoop aangeboden. Het verbruiken van geitenvleesch beperkt zich veelal tot huisslachtingen. Het vleesch herinnert — wat eigenschappen betreft — aan schapenvleesch. Geiten hebben in tegenstelling met schapen weinig vetweefsel onder de huid.

De kleur van geitenvleesch wisselt van heldertot donkerrood. Dit vleesch kan, evenals geitenmelk en boter, een onaangename lucht afgeven, vooral wanneer het gekookt wordt. Het vleesch van bokken is meestal oneetbaar. Geitenvleesch heeft de volgende samenstelling: water 74 %, eiwit 20 %, vet 5 %, voedingszouten 1 %.

Volgens de vleeschkeuringswet moet Geitenvleesch op dezelfde wijze gestempeld worden als rundvleesch (zie Vleeschkeuring), met dien verstande, dat hierbij geen violette, maar roode inkt gebruikt wordt. De geit is betrekkelijk weinig vatbaar voor tuberculose.