Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Cacaomassa (wettelijke eischen)

betekenis & definitie

Cacaomassa (wettelijke eischen) - Dit product der cacao-industrie wordt in het desbetreffend Koninklijk Besluit genoemd en beschreven. Het ligt zeer voor de hand, ook hieraan eischen te stellen, omdat het hier een grondstof geldt, die steeds bij de bereiding van andere cacao- en chocoladepraeparaten gebruikt zal worden.

Onder cacaomassa wordt verstaan, het product dat verkregen wordt door de gereinigde, al of niet geroosterde of gedroogde cacaoboonen fijn te malen en zoo noodig hieraan cacaoboter toe te voegen. Het gehalte aan cacaoboter moet ten minste 50 % bedragen. Het gehalte aan cacaodoppen mag hoogstens 4 % der droge stof bedragen. Het aschgehalte mag niet meer bedragen dan 14 %, terwijl ook het gehalte aan alkali in de asch, een bepaalde waarde niet mag overschrijden.