Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Cacaopoeder (wettelijke eischen)

betekenis & definitie

Cacaopoeder (wettelijke eischen) - Onder cacaopoeder, poedercacao of kortweg cacao genaamd, wordt verstaan het product verkregen door vermalen van cacaomassa, nadat een gedeelte van de cacaoboter hieraan onttrokken is. Deze waar moet aan de volgende wettelijke eischen voldoen;

Het gehalte aan cacaoboter moet ten minste 22 % bedragen, het gehalte aan cacaoschillen mag hoogstens 4 % zijn, het gehalte aan water, hoogstens 9% en het aschgehalte niet hooger dan 14 %, waarvan slechts een vastgesteld gedeelte uit potasch mag bestaan.

Deze eischen, waaraan de genoemde producten moeten voldoen, geven inderdaad waarborg, dat aan het publiek deugdelijke waar verkocht zal worden. Speciaal wordt voorgeschreven, dat er nog een voldoend gehalte cacaoboter in de cacaopoeder moet achtergebleven zijn (het is natuurlijk voordeelig voor den fabrikant, om zooveel mogelijk cacaoboter uit de ruwe massa te persen). Verder wordt waarborg gegeven, dat niet de cacaomassa gedeeltelijk vervangen zal zijn door den waardeloozen en onverteerbaren cacaodop. De eischen van aschgehalte en alkaliteit van de asch zijn reeds elders toegelicht.