Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Cacao (voedingswaarde)

betekenis & definitie

Cacao (voedingswaarde) - Cacao heeft een betrekkelijk groote voedingswaarde, die dikwijls nog aanzienlijk verhoogd wordt door de toevoeging van suiker of andere voedingspraeparaten. (maltose-cacao, haver-cacao). Voor de cacaoboon als zoodanig wordt de volgende gemiddelde waarde opgegeven: water 8 %, eiwit 14 %, koolhydraten 6 %, vet 46 %, ruwvezelstoffen en andere bestanddeelen 26 %.

De samenstelling van cacaomassa wordt als volgt opgegeven: water 7 %, eiwit 20 %, theobromine 1,8 %, cacaoboter 28 %, zetmeel 36 %, ruwvezelstoffen 6 %. Bovendien bevat cacao nog aanzienlijke hoeveelheden voedingszouten, waaronder veel phosphaten. Cacao is dus zeer rijk aan vet. Ook het gehalte aan eiwit is vrij hoog. De theobromine een derivaat van urinezuur werkt op het hart en als diureticum. Toch is de hoeveelheid die men bij matig gebruik van cacao binnen krijgt te gering, om hiervan schade te ondervinden. Reeds is opgemerkt, dat het eiwit uit de cacaoboonen niet volwaardig is, d.w.z. als eenige eiwitbron kunnen cacao-eiwitten niet dienen, omdat bepaalde splitsingsproducten ontbreken.

Vaak wordt op den voorgrond gesteld, dat cacao een zeer voedzame drank is. In theorie is dit ook zoo; wanneer wij echter bedenken, dat reeds van 10 g een kop poederchocolade bereid kan worden, dan begrijpt men wel, dat de voedingswaarde slechts een ondergeschikte rol kan spelen. Bovendien geeft cacao spoedig een gevoel van verzadiging. Allergie (overgevoeligheid) ten opzichte van cacao komt voor. Vaak bestaat dit echter alleen gedurende de jeugd. Cacao is de drank met de hoogste verzadigingswaarde, daarna volgt als zoodanig de koffie en ten slotte de thee.